Zbog pepela sa Islanda
0

Avionski saobraćaj ugrožen i tokom vikenda

SRNA
Foto: AP
Foto: AP
Veliki poremećaji u avionskom saobraćaju iznad Evrope mogu se očekivati i sutra usljed širenja vulkanskog pepela sa Islanda, saopštila je danas Evropska agencija za kontrolu avionskog saobraćaja (Eurokontrola).

Zvaničnici agencije rekli su na konferenciji za novinare da će tokom dana iznad kontinenta biti obavljeno 12.000 do 13.000 letova, što je znatno manje od uobičajenih 29.500 letova.

Eurokontrola očekuje da će pepeo nastaviti da se širi dalje na jug i istok kontinenta.

U posljednjih nekoliko sati, odluku o zatvaranju svojih vazdušnih prostora donijeli su Mađarska, Švajcarska i Austrija. 

Rumunija je uvela djelimičnu zabranu leta iznad svoje teritorije, a Finska i Velika Britanija produžile su zabranu do sutra ujutru.

Komentatori navode da je ovo najveći poremećaj u evropskom avionskom saobraćaju od napada na SAD 11. septembra 2001. godine. Stotine hiljada putnika širom svijeta trenutno su blokirani na aerodromima. 

Eurokontrola navodi da je od oko 300 transatlantskih letova prema Evropi u jutarnjim satima obavljeno samo 120.
Avion njemačke kancelarke Angele Merkel, koja se vraćala iz SAD, morao je da sleti u Portugalu, jer su aerodromi u Njemačkoj zatvoreni. 

Stručnjaci su izjavili da vulkanska erupcija na Islandu za sada ne pokazuje znakove popuštanja, ali očekuju da će oslabiti u narednih nekoliko dana.