Svijet
95

Avionski let pomjeren nakon što je jedan ortodoksni Jevrej odbio sjesti pored žene

Klix.ba
Foto: Ynetnews
Foto: Ynetnews
Jedan avionski let iz New Yorka za Tel Aviv prošle je sedmice odgođen budući da je jedan putnik, ortodoksni Jevrej zbog religijskih razloga odbio da sjedne pored žene.

Ultraortodoksno židovstvo zabranjuje fizički kontakt između muškaraca i žena ukoliko nisu u rodbinskim odnosima ili u braku. Kad su u pitanju avionska sjedišta koja se nalaze jedna do drugih, takva separacija nije jednostavna.

Jedan je muškarac iz aviona ispričao kako je ultraortodoksni Jevrej ženu zamolio da se skloni, no kada je ona to odbila, on je ustao i zajedno sa još nekolicinom putnika proveo 11-satni let stojeći i moleći se sve vrijeme, stvarajući neugodnost ostalim putnicima.

U članku za Huffington Postn, autorica Elana Maryles Sztokman opisala je slično iskustvo, kada je jedan, također 11-satni avionski let kasnio 20 minuta budući da je ortodoksni Jevrej pregovarao sa putnicima jer nije htio sjesti pored žene - nje.

Na stranici Change.org, nekoliko je žena pokrenulo peticiju kojom pozivaju da se spriječi buduće maltretiranje putnika u avionima.

"Zašto El Al Israel Airlines dopušta da putnice da budu maltretirane, ponižavane i primorane da zamijene mjesta za koja su platila kao i ostali putnici? Religijska prava jedne osobe ne trebaju da ugrožavaju civilna prava druge", poručuje ova peticija.

Kao alternativno rješenje, u cilju sprečavanja budućih kašnjenja, sugerišu da se rezerviše nekoliko odvojenih mjesta za koja putnici sa "specijalnim" zahtjevima.