Svijet
0

Austrija zamrznula Gaddafijevu imovina u vrijednosti oko 1,2 milijarde eura

FENA
Moammar Gaddafi
Moammar Gaddafi
Austrijske vlasti zamrzle su imovinu u vrijednosti od oko 1,2 milijarde eura za koje misle da bi mogle biti vezane za predsjednika Libije Moammara Gaddafija i njegovo okruženje.

Guverner Nacionalne banke Austrije (OeNB) Ewald Novotny saopćio je ovaj podatak o visini libijskog novca u finansijskom sistemu Austrije u februaru, ali niko do sada nije zvanično potvrdio koliki je iznos blokiran.

"Iznos koji je zamrznut je u visini koju je iznio guverner", rekao je direktor OeNB Andreas Ittner agenciji Reuters.

On nije iznio detalje vlasnika fondova novca koji su zamrznuti.

Austrija je u martu naredila zamrzavanje novca koji je u bilo kakvoj vezi s Gaddafijem, stavljajući 27 osoba na listu, među kojima je i bivše zvaničnike Libijskog investicionog fonda (LIA).

Agenciji Reuters su osobe upućene u situaciju rekle da je veći dio zamrznutih sredstava u vlasništvu Centralne banke Libije i da su bili depozit u komercijalnim bankama u Austriji.

Mjera o zamrzavanju sredstava pogodila je i Mustafu Zartija, austrijskog državljanina libijskog porijekla, ranijeg zamjenika šefa LIA, koji negira izvještaje medija da je on čuvar Gaddafijeve imovine.

Zarti, koji je prijatelj s Gaddafijevim sinom Saif al Islamom, koji je studirao u Beču, tužio je Austriju zbog ove mjere.