Vlada odlučila
0

Austrija uvodi bračnu zajednicu za homoseksualne parove

FENA
Foto: AFP/Getty Images
Foto: AFP/Getty Images
Austrijska vlada je u utorak odlučila uvesti građanski brak za homoseksualne parove, s tim da se ceremonija vjenčanja ne obavlja u općini.

Nakon višemjesečnih pregovaranja unutar lijevo-desne koalicije na vlasti u Austriji, homoseksualni parovi će moći od 1. januara iduće godine, nakon što parlament usvoji zakon, uživati ista prava kao heteroseksualni parovi, u domenu penzija i alimentacija.

Homoseksualni parovi će moći da nose isto prezime, ako to žele, ali će im biti zabranjeno usvajanje djece i potpomognuta oplodnja, naglasila je ministrica parvosuđa Claudia Bandion-Ortner.

Kompromis je konačno postignut nakon žestokog protivljenja konzervativne stranke OeVP, koja je uspjela da se izbori za zabranu proslavljanja osnivanja tih zajednica na način uobičajenih vjenčanja u općinama. Dozvoljena je samo registracija u državnim civilnim službama.

Usvajanju nacrta novog zakona na vijeću ministra prethodila je jedna sedmica medijske kampanje bečkog nadbiskupa kardinala Christopha Schoenborna protiv teksta zakona s insistiranjem na činjenici da za Katoličku crkvu postoji samo brak i vjenčanje između muškarca i žene.