Svijet
6

Australski medicinski tehničar optužen da je radio za IDIL

Klix.ba
Australski medicinski tehničar Adam Brookman optužen je za terorizam nakon što se dobrovoljno vratio iz Australije u Tursku.

Brookman se bavio humanitarnim radom u Siriji kada je, kako je rekao, bio prisiljen da radi za Islamsku državu. Zadržan je na aerodrom u Sidneyju nakon što se predao policijskim službenicima u Turskoj.

Optužen je po novom antiterorističkom zakonu za svjesno pružanje podrške IDIL-u. Suočen je s maksimalnom kaznom zatvora od 25 godina.

Također, optužen je i za pružanje usluga s namjerom podržavanja osobe ili osobe koje su povezane s neprijateljskom aktivnosti u stranoj državi.

Brookman nije tražio kauciju kada se pojavio na Sudu u Melbourneu. Ostao je u pritvoru do saslušanja koje će biti održano u ponedjeljak.

Policija je izjavila da su, iako nema dokaza da Brookman predstavlja prijetnju, morali zaštiti zajednicu.

Brookman, koji je prešao na Islam, kazao je australskim medijima da je radio kao humantirani radnik u Siriji, te da je, kada je ranjen u zračnim napadima, bio prisiljen da radi za IDIL jer je odveden u bolnicu koju su kontrolisali militanti.

Pregovore oko njegovog povratka u Australija vodila je australska vlada i međunarodne agencije.

Prema podacima australske vlade, najmanje 100 Australaca se bori sa terorističkom grupama na Bliskom Istoku, dok njih 150 podržava takve grupe.