Svijet
2

Australiju očekuje ekstremni toplotni val

FENA
Očekuje se da velike dijelove južne Australije zahvati ekstremno visoki toplotni val tokom ove sedmice, upozorio je u ponedjeljak Meterorološki zavod Australije (BoM).

Prognozirano je da se izuzetno topla zračna masa iznad zapadne i centralne Australije razvija širom jugoistoka zemlje, usmjeravajući vrele sjeverne vjetrove iznad južne Australije, Viktorije, Novog Južnog Velsa i Tasmanije, prenosi Xinhua.

Prognoze su da će temperature dostići vrijednosti iznad 40 stepeni Celzijusa u brojnim regijama u unutrašnjosti zemlje, a u Melbourneu, domaćinu Grand slam turnira Australian Open, bi se mogle popeti i do 41 stepen.

Sydney će biti pošteđen najvećih vrućina, a temperature će biti malo više od 20 stepeni u samom gradu a iznad 30 stepeni na zapadu. U Perthu će temperature biti blage tokom sedmice, ali će ponovo porasti iznad 30-og podioka tokom vikenda.

U ovom je mjesecu BoM potvrdio da je Australija zabilježila najtopliju kalendarsku godinu u 2013., s prosječnim temperaturama višim za 1,20 stepeni Celzijusa, rušeći raniji rekord uspostavljen u 2005. godini s 0,17 stepeni višim od prosjeka.