Tajlandski sud
0

Australijski pisac u zatvoru zbog vrijeđanja monarhije

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Australijski pisac Harry Nicolaides osuđen je na tri godine zatvora u Tajlandu zbog vrijeđanja monarhije. Nicolaides je prije četiri godine napisao novelu koja sadrži kratak pasus u kome se spominje neimenovani princ. On je prodan u samo nekoliko primjeraka.

On je priznao optužbu da je uvrijedio kraljevsku porodicu, ali je kazao da nije bio svjestan da je to krivično djelo u Tajlandu, javio je BBC.

Tajlandska monarhija zaštićena je od javnih debata jednim od najoštrijih svjetskih zakona na zaštiti kraljevske porodice.

Harry Nicolaides je uhapšen dok je napuštao zemlju u augustu prošle godine.

Njegova knjiga, koju je sam izdao, nazvana Verisimilitude, jedva da je naišla na ikakav prijem; zapravo jedini primjerak za koji je poznato da još postoji nalazi se na policama Tajlandske nacionalne biblioteke, slobodno dostupan javnosti.

S okovima na nogama i obučen u standardnu zatvorsku odjeću, Nicolaides se izjasnio krivim po optužbama protiv njega pred Bankoškim krivičnim sudom u ponedjeljak.

On je brzo proglašen krivim, a sudija je poručio sudu: "On je napisao knjigu koja je uvrijedila kralja, princa i Tajland i monarhiju."

Sud ga je prvobitno osudio na šest godina zatvora, ali mu je umanjio kaznu jer se izjasnio krivim.

Rijedak je slučaj da strancima bude suđeno pod drakonskim zakonom za veleizdaju iako je broj Tajlanđana koji su osuđeni porastao tokom prošle godine jer je vojska naredila bolju zaštitu imidža monarhije.

Prema riječima novinara, broj onih koji u tajnosti kritikuju monarhiju je povećan zbog toga što pojedini članovi kraljevske porodice zauzimaju strane u političkim konfiktima koji su potresli zemlju posljednjih meseci.