Nakon požara u staračkom domu
0

Australija: Medicinska sestra otpužena za ubistvo

SRNA
Jedna medicinska sestra optužena je za ubistvo nakon požara u staračkom domu u kome je radila, a u kome je život izgubilo pet osoba, dok su desetine povrijeđene, u najvećem australijskom gradu Sydneju.

Roger Dean (35) uhapšena je i optužena za ubistvo nakon požara koji je izbio u staračkom domu u sjeverozapadnom dijelu Sydneja, u predgrađu Quakers Hill u petak.

Deanova nije ništa rekla na suđenju, ali je zadržana u pritvoru do naredne sedmice. Više od 30 ljudi prebačeno je u bolnicu sa različitim stepenom opekotina, a neki su na intenzivnoj njezi. 

Premijerka Julia Gillard rekla je da je to bio "veoma mračan dan". "Moje saučešće ide porodicama koje su izgubile svoje najdraže i onima čiji su članovi porodica u bolnici", rekla je ona.

Zvaničnici kažu da je ovo najgori slučaj požara u staračkom domu u Sydneju za posljednjih nekoliko decenija.

Policija Novog Južnog Velsa saopštila je da je Deanova uhapšena nakon što je provedena temeljita istraga.

Policija vjeruje da je požar izbio u dva odvojena krila doma. Tokom požara stotine vatrogasaca borili su se vatrenom stihijom i gustim dimom. Oko 100 stotinu stanara doma kasnije je evakuisano iz zgrade. 
"Spasilačke ekipe morale su bukvalno da pužu na rukama i koljenima u svaku sobu, da se zavlače ispod kreveta, pretražuju ormare, svuda gdje se neko mogao sakriti", rekao je on.

Televizija je kasnije prikazala snimke sa stanarima doma kako leže u krevetima ili sjede u invalidskim kolicima ispred zgrade doma. Tri osobe izgubile su život na licu mjesta, dok su još dvije podlegle povredama kasnije.