Svijet
0

AU samit zatvoren zaključcima o hrani i krizi u Zimbabveu

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Jedanaesti samit Afričke unije u Sharm el-Sheikhu zatvoren je u utorak nakon što su afrički lideri dva dana raspravljali o divljajućim cijenama hrane, situaciji u Zimbabveu i o tome kako ostvariti milenijske razvojne ciljeve u Africi.

Lideri Afričke unije (AU) izrazili su veliku zabrinutost zbog nagloga rasta cijena hrane u Africi.

"Ovaj nagli rast (cijena osnovnih životnih namirnica) ima posebno negativne posljedice po afričke zemlje", poručio je Jean Ping, predsjedavajući Komisije AU-a, skupu ministara vanjskih poslova Unije, javila je Xinhua.

Svjetska banka je procijenila da će visoke cijene hrane i klimatske promjene gurnuti više od 100 miliona ljudi u ekstremno siromaštvo. A najsiromašniji svjetski kontinent, Afrika, mogao bi biti najteže pogođen, tvrde analitičari.

O Zimbabveu su 53 zemlje članice AU-a usvojile rezoluciju kojom se podržava stvaranje vlade nacionalnog jedinstva putem dijaloga. Rezolucija je ohrabrila obje strane da se drže obećanja i započnu dijalog na promociji mira i stabilnosti.

U rezoluciji se navodi da su lideri AU-a duboko zabrinuti situacijom u Zimbabveu i da posredničke napore regionalne Južnoafričke razvojne zajednice (SADC) treba nastaviti.

Lideri AU-a uvjereni su da će zimbabveanski narod "prevazići razlike i ponovno se okupiti kao jedna nacija, uz nepodijeljenu podršku iz SADC-a, AU-a i svijeta u cijelini", navodi se u rezoluciji.

Samit nije podržao američko insistiranje u Ujedinjenim nacijama za sankcijama protiv Zimbabvea, uključujući i embargo na oružje.