Grci "umorni" od štednje
0

Atina: Protesti protiv povećanja poreza

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Grci su se danas, umorni od štednje, žestoko usprotivili povećanju poreza i smanjenju penzija, u novom krugu protesta kome su se priključili zaposleni u javnom prevozu, taksisti, nastavnici i kontrolori leta, prenose agencije.

Štrajkovi su uslijedili dan pošto je grčka vlada najavila još jedan krug smanjenja javne potrošnje, uključujući planove za otpuštanje 30.000 državnih službenika u borbi za pronalaženje načina za izvršavanje međunarodnih finansijskih obaveza i ublažavanje globalnih strahova da će Grčka bankrotirati, prenosi AP.

Taksisti i vozači autobusa u štrajku, kao metro i radnici na željeznici, primorali su korisnike svojih usluga da koriste sopstvene automobile, što je izazvalo kilometarski duge saobraćajne redove i gužve i "zarobljavanje" turista u hotelima u Atini na nekoliko sati.

S druge strane, grčki sindikati najavljuju nove štrajkove, navodi agencija Reuters.

Premijer Jorgos Papandreu izjavio je danas da su "Grci vitalni".

"Ne postoji drugi put. Drugi put je bankrot, koji bi mogao da ima teže posljedice za svako domaćinstvo", rekao je Papandreu poslije sastanka u parlamentu sa poslanicima iz njegove vladajuće Socijalističke partije.

Bez nastavljanja otplate 150 milijardi dolara vrijednog duga, odnosno programa za kreditno spašavanje iz zemalja eurozone i Međunarodnog monetarnog fonda, ovaj prezaduženi član eurozone (Grčka) će ostati bez gotovine do sredine oktobra, upozorava američka agencija AP.