Prva epizoda talk-showa
10

VIDEO / Assange intervjuisao Hasana Nasralaha, vođu Hezbollaha

FENA
Julian Assange (Foto: Arhiv/AFP)
Julian Assange (Foto: Arhiv/AFP)
U prvoj epizodi novog talk-show programa osnivača WikiLeaksa Juliana Assangea u utorak je objavljen intervju s militantnim vođom Hasanom Nasralahom, čiji pokret Hezbollah Sjedinjene Države i Evropska unija smatraju terorističkom organizacijom. U polusatnom intervjuu objavljenom u utorak na TV stanici Russia Today, Assange je Nasralahu postavljao pitanja o Izraelu, Libanu, Siriji i dešifrovanju tajnih poruka, prenosi AP.

Nasralah, koji rijetko daje intervjue, uglavnom se držao svojih dobro poznatih stavova, ali je otkrio da je njegova grupa bila u kontaktu s protivnicima režima sirijskog predsjednika Bashara al-Assada, čije je krvavo gušenje narodnog protesta odnijelo na hiljade života.

Nasralah je rekao da je Hezbollah, dugogodišnii Assadov saveznik, "kontaktirao opoziciju" kako bi ih ohrabrio na dijalog s Assadovim režimom.

U intervjuu, putem videolinka i prevodioca, Nasralah je izjavio da je Hezbollah spreman da posreduje u dijalogu.

  • Imate opoziciju koja nije spremna za dijalog, sve što oni žele je da obore režim, izjavio je on i dodao je da će biti sretan da posreduje ukoliko se ukaže za to potreba.

U drugom dijelu intervjua, Assange i Nasralah također su razmijenili "šale" oko dešifrovanja poruka, a Nasralah je kazao da Hezbollah zadaje brige izraelskim agentima koji pokušavaju dešifrovati njegove poruke koristeći "arapski jezik ulice".

Pridobijanje Nasralaha za intervju ravno je senzaciji. Šiitski militantni vođa rijetko daje intervjue, i kada to čini, on ih obično daje za Hezbollahovu TV stanicu Manar. Sudeći po medijskom uredu Hezbollaha, Nasralah je posljednji intervju jednoj TV stanici van Libana dao kuvajtskoj RV stanici Rai prije tri godine.