Svijet
0

Ariel Sharon i dalje u komi

FENA
Liječnici koji liječe izraelskog premijera Ariela Sharona saopćili su da će se u nedjelju održati sastanak na kome će odlučiti o sljedećim koracima u, kako su rekli, "bici za njegov život".

Rezultati najnovijeg skeniranja ukazuju na malo bolju situaciju kada je u pitanju otok na njegovom mozgu, ali se Sharon i dalje nalazi u kritičnom stanju.

Liječnici su rekli da će tokom dana odlučiti da li da premijera izvedu iz neke vrste vještački izazvane kome, u kojoj se nalazi kako bi njegov mozak bio pošteđen aktivnosti nakon jakog udara koji je Sharon doživio u srijedu.

Direktor bolnice "Hadassah" u Jerusalemu u kojoj je smješten Ariel Sharon, Shlomo Mor-Yosef, rekao je da je situacija teška, ali stabilna i da su svi ostali vitalni parametri u granicama normalnoga.

Dopisnik BBC-a na Bliskom istoku izvještava da u Jerusalemu malo ko očekuje da će se Sharon bitnije oporaviti. On u bolnici leži nakon dva uzastopna moždana udara i tri operacije, okružen članovima svoje porodice. I dalje je pod jakim sedativima, u besvjesnom stanju i priključen na aparat za vještačko disanje.

Na izraelskoj političkoj sceni za to vrijeme šok znog onoga što se desilo Sharonu ustupio je mjesto neizvjesnosti. Ima mnogo spekulacija o tome šta će se dalje dešavati u političkom životu zemlje.

Sharon je prije samo dva mjeseca osnovao novu stranku, Kadima, koja se najvećim dijelom oslanjala na njega, njegovu politiku i njega kao ličnost. Ankete su Kadimi do sada davale prednost, ali do izbora je ostalo manje od tri mjeseca. Veliko je pitanje da li će se naći neko da zamijeni Sharona na čelu partije, kao i to da li će uopće stranka opstati do izbora.

Postoji i jedno krupnije pitanje: Sharon je posljednjih godina u neku ruku bio "otac nacije", i niko ne zna da li će se naći dostojan nasljednik koji bi ga zamijenio u toj ulozi.

Odgovore na ta pitanja čeka i ostatak svijeta - prije svega Amerikanci, koji su već decenijama ključni faktor u svakom nastojanju da se dođe do trajnog mira između Izraelaca i Palestinaca.

Američka državna tajnica Condoleezza Rice je zbog naglog pogoršanja zdravstvenog stanja Ariela Sharona otkazala turneju po Australiji i Indoneziji.