Svijet
0

Biden na komemoraciji Sharonu: Dok postoji SAD, izraelski narod nije sam

FENA
Joe Biden na komemoraciji (Foto: AFP)
Joe Biden na komemoraciji (Foto: AFP)
Govornici na državnom memorijalu za bivšeg izraelskog premijera Ariela Sharona opisali su ga kao "nesalomljivog" čovjeka posvećnog sigurnosti svog naroda.

Premijer Benjamin Netanyahu izjvio je da je Sharon bio "jedan od najvećih vojhnih zapovjednika koje je jevrejski narod imao", prenosi BBC.

Sharon, koga brojni Izraelci smatraju velikim državnikom, ali je duboko omražen u arapskom svijetu, preminuo je u subotu u 85. godini nakon osam godina provedenih u komi.

On će biti sahranjen na porodičnom imanju u pustinji Negev.

Na hiljade ožćalošćenih Izraelaca u nedjelju je odalo poljednju poštu Sharonu, dok je kovčeg s njegovim tijelom stajao ispred prlamenta - Knesseta - u Jerusalemu.

Dvadeset stranih delegata prisustvovalo je današnjoj memorijalnoj službi.

Među njima su američki potpredsjednik Joe Biden, ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov, bliskoistočni međunarodni posrednik Tony Blair, češki premijer Jiri Rusnok i njemački ministar vanjskih poslova Frank-Walter Steinmeier.

Tokom govora na memorijslnoj službi, predsjednik Shimon Peres izjavio je da je Sharon bio "živuća vojna legenda", koji je također uvijek sanjao o miru za Izrael.

On je kazao da je Sharon na vojim ramenima "nosio breme sigurnosti našeg naroda".

Netanyahu je izjavio da je Sharonov "jedinstveni doprinos sigurnosti država upisan u istorijske knjige", dodajući da će "sjećanj na njega zauvijek biti dio našeg naroda".

Biden je opisao Sharona kao "nepokolobljivog buldožera", dodajući da je "sigurnost njegovog naroda za njega bila prioritetan zadatak".

"Sve dok postoje Sjedinjene Američke Države, vi niste sami", poručio je Biden izraelskom narodu.

Opisujući Sharona kao "snažnog, neortodoksnog i nepopustljivog, ali također i "srdačnog, duhovitog, šarmantnog i strastvenog", Blair je nazvao bivšeg premijera "gigantom svoje zemlje" koji će "s ponosom zauzeti mjesto u istoriji Izraela".

Sharonova aktivna uloga u četiri rata, od izraelske nezavisnosti u 1948. do 1973., i kasnije u vladi kao čovjeka koji je u 1982. naredio invaztiju na Liban, znači da je on duboko omražen širom arapskog svijeta.

Palestinci ga smatraju ratnim zločincom zbog masakra hrišćanskih falangističkih milicija u izbjegličkim logorima Sabra i Shatila. Izraelska vojna istraga ustanovila je da je Sharon bio odgovoran što nije spriječio masakr.

Mjesecima prije nego što ga je moždani udar bacio u komu u januaru 2006., on je predvodio Izraelce u jednostranom povlačenju iz pojasa Gaze s deklariranim ciljem ublažavanja napetosti s Palestincima.