Tužna priča sa sretnim krajem
0

Argentinac pronašao otetog sina nakon 33 godine

Sarajevo-x.com
Prije 33 godine u Argentini je oteta supruga Abela Madariage, Silvia Quintela, koja je nosila njihovo dijete. Svih tih godina Madariaga je tragao za svojim sinom i konačno ga je pronašao. Sin i otac su napokon zajedno i mračna vremena sada su iza njih.

Nekoliko decenija Madariaga je hodao ulicama tražeći u svakom prolazniku lice svoga sina.

"Nikada nisam prestao misliti o tome da ću ga pronaći“, kazao je 59-godišnji otac čvrsto stiščući ruku svog sina tokom konferencije za medije.

"Po prvi put u životu znam ko sam bio i ko sam sada“, kazao je mladić koji je tek nedavno saznao da se zapravo zove Francisco Madariaga Quintela.

U periodu vojne diktature u Argentini i 'prljavog rata' protiv političkih disidenata u periodu od 1976. do 1983. godine preko 400 novorođene djece odvojeno je od majki koje su najčešće bile ubijane. Smatra se da je u tom periodu ubijeno preko 30.000 ljudi.

Madariaga i njegova supruga Silvia Quintela bili su članovi Montonerosa, ljevičarske gerile. Quintela je u to vrijeme radila kao hirurg i tog kobnog 17. januara 1997. godine krenula je vozom na posao. To je bio i posljednji put da su se supružnici vidjeli. Quintelu su oteli vojnici u civilnim odijelima i odveli u jedan od najozloglašenijih logora u predgrađu Buenos Airesa.

Ona se tu i porodila, a preživjeli tvrde kako joj je dijete oduzeto dan nakon poroda, a i ona je ubrzo nestala.

Madriaga, pak, je uspio izbjeći istu sudbinu bježeći u egzil.

Povratkom demokratije u Argentinu 1983. godine Madriaga postaje prvi muški član Organizaciije "Grandmothers of the Plaza de Mayo“ koja traga za bebama nestalim za vrijeme vojne diktature u Argentini. On je lobirao za stvaranje DNK baze podataka, te također izradio strategiju uvjeravanja mladih ljudi, koji su sumnjali u svoj identitet, da dođu i urade DNK testove.

Nije ni znao da će upravo zahvaljujući toj organizaciji pronaći svog sina.

Ispostavit će se kasnije da je dijete od Madariagine supruge oduzeo oficir vojne obavještajne službe Victor Alejandro Gallo. On je dječaka, kojeg će nazvati Alejandro Ramiro Gallo, odnio svojoj supruzi Susani Columbo.

Gallo je bio nasilan čovjek koji je maltretirao i svoju suprugu i djecu. Francisco Madriage se nikada nije osjećao dijelom te porodice, te iako mu nikada nije rečeno da je usvojen, njegove sumnje su bivale sve jače.

Dok se porodica Gallo raspadala Francisco Madriaga je pobjegao i čak dva puta bio na evropskoj turneji kao profesionalni žongler.

U međuvremenu Voctor Gallo je osuđen za ubistvo jednog bračnog para i njihovog djeteta tokom pljačke 1994. godine i otišao je na služenje 10-godišnje kazne.

Franciscove sumnje su bile sve veće, te je jednoga dana tražio od svoje majke da mu kaže istinu. Ona je priznala...

Na konferenciji za medije Francisco Madriaga je istakao kako nikada nije želio osuditi ženu koju je godinama smatrao majkom. Znao je da je i ona bila žrtva Voctora Galla. Godinama je trpila fizička i psihička maltretiranja...

Ohrabren podrškom prijatelja mladić je odlučio je posjetiti Oprganizaciju "Grandmothers of the Plaza de Mayo“, ispričati svoju priču i uraditi DNK test. Rezultati su stigli sedam dana kasnije... Protiv Galla je podignuta još jedna optužnica na temelju sumnje za ilegalno usvajanje, a sin i otac su se ponovo sreli.

"Čim sam ga ugledao prepoznao sam ga i čvrsto zagrlio. Rupe u mojoj duši tog trenutka su se popunile“, kazao je Abel Madariaga, prenosi Huffingtonpost.

Inače, zahvaljujući Organizaciji "Grandmothers of the Plaza de Mayo“ do sada je identificirano 100 djece.