Prvi zakon takve vrste u svijetu
9

Argentina usvojila zakon koji svim osobama dozvoljava promjenu spola

Klix.ba
Argentinski Kongres je donio zakon čiji je cilj garantiranje prava osoba koje žele promijeniti spol kad god to požele, bez prolaska kroz razne sudske, psihijatrijske i medicinske procedure.

Zakon o spolnom identitetu, koji je na glasanju u srijedu prihvaćen apsolutnom većinom glasova, je posljednji od koraka u rješavanju raznih socijalnih problema u Argentini. U Argentini je od prije dvije godine dozvoljeno i sklapanje istospolnih brakova.

Predsjednik Cristina Fernandez je rekla da ovi zakoni utječu samo na manjinske grupe, ali da su fundamentalni za demokratsko društvo koje se još uvijek na svakom koraku bori sa povredama ljudskih prava.

Aktivisti i akademici širom svijeta pozdravljaju ovu odluku argentinske vlade, koja je prva u svijetu otišla tako daleko u zaštiti prava osoba koje žele promijeniti spol. U ostatku svijeta, sve osobe koje žele promijeniti spol moraju proći mnoge provjere fizičkog i mentalnog zdravlja prije nego počnu proceduru promjene spola.

Argentinski zakon je takođe prvi u svijetu koji daje pravo građanima da promijene svoj zakonski spol prije nego što promijene i fizički izgled, piše Fox News.

Sljedeći na rasporedu su civilni i kazneni zakoni koji su stari više od 200 godina. Ohrabreni podrškom predsjednika, Kongres će pokušati modernizirati zakone o abortusu, adoptiranju, umjetnoj oplodnji, razvodima i mnogim drugim problemima.

Katolička crkva koja je u posljednjih 200 godina aktivno učestvovala u stvaranju nekih od zakona, se protivi većini socijalnih reformi.

"Argentinski zakonodavci uvode temeljite promjene u društvo bez uzimanja u obzir stvarnih posljedica", rekao je Nicolas Lafferriere, direktor Centra za bioetiku, ličnost i porodicu, kojeg sponzorira crkva.