The Times
0

Argentina, dalje ruke od Falklanda

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Londonski The Times izvještava u srijedu o "dramatičnom zaoštravanju diplomatskog spora oko Falklandskih otoka i najavom Argentine da će se tim povodom obratiti Ujedinjenim narodima".

Istodobno, dodaje list, Argentina je za svoj zahtjev da Britanija prekine traganje za naftom u priobalnim vodama dobila potporu bez presedana latinoameričkih zemalja okupljenih na samitu u Meksiku.

Iako obje strane odbacuju mogućnost obnavljanja oružanog sukoba oko otoka, Times saznaje da je u to područje upućena jedna britanska podmornica, dok će fregata York u vodama Falklanda ostati do daljnjeg.

Britanija je, uz to, prošle godine diskretno ojačala zračne snage stacionirane na otocima.

Times u uredničkom komentaru pod naslovom "Ruke dalje" piše da su Falklandski otoci britanski, nastanjeni Britancima i da će tako i ostati.

Zbog jedinstvene podrške Latinske Amerike Argentini i šutnje SAD-a, Britanija je danas diplomatski slabija nego 1982., ali su Otoci, napominje Times, vojno mnogo jači.

Arhipelag više nije pusta nebranjena meta, već uspješna i bogata turistička destinacija koju osigurava više od 1.000 vojnika, sa avio bazom, četiri lovca bombardera i najmodernijim elektronskim sistemom za upozoravanje.

Ako stanovnici Falklanda žele istraživati naftu, to je njihovo pravo, a Argentini bi bilo bolje da s Britanijom pregovara o podjeli eventualnog profita, smatra Times.