Svijet
0

Arapski ministarski sastanak u četvrtak u Kairu

FENA
Arapske zemlje okupit će se u četvrtak i petak u Kairu kako bi odlučile o svom učešću na međunarodnom sastanku o Bliskom istoku planiranom u Annapolisu krajem novembra, saopćila je u utorak Arapska liga.

Ministri će održati u četvrtak navečer konsultativni sastanak, koji će u petak ujutro biti praćen vanrednim sastankom, na čelu sa šefom saudijske diplomatije Saudom al-Faycalom, saopćio je Hicham Yussef, šef kabineta generalnog sekretara Arapske lige Amra Muse.

"Glavno pitanje dnevnoga reda bit će odluka da li će arapsko učešće u Annapolisu biti zajednička ili pojedinačna odluka svake zemlje", rekao je Yussef.

"Odluka će biti donesena zavisno od događaja u toku, od završenih priprema i iskrenosti Izraela u svojoj volji da učestvuje na sastanku u Annapolisu s jasnom namjerom da nastavi mirovne pregovore", rekao je zamjenik generalnog sekretara za političke poslove Ahmed Ben Helli.

"Sve strane su svjesne da je taj međunarodni sastanak prilika za pokretanje mirovnog procesa", rekao je on.

Palestinski predsjednik Mahmud Abbas prisustvovat će sastanku u petak, a palestinska delegacija će predočiti "detaljan izvještaj o rezultatima posljednjih palestinsko-izraelskih razgovora", rekao je Ben Helli.

Susret, koji je sazvao Amr Mussa, okupit će predstavnike Arapske lige, Ujedinjenih Arapskih Emirata i Omana te 13 zemalja članica komiteta, zaduženog da aktivira inicijativu arapskog mira, pokrenutu u martu u Rijadu. To su Jordan, Bahreini, Saudijska Arabija, Sirija, Palestina, Liban, Egipat, Maroko, Jemen, Katar, Tunis, Alžir i Sudan.