Svijet
0

AP: Pregovori o statusu Kosova otišli korak unazad

FENA
Pregovori o budućem statusu Kosova otišli su danas korak unazad pošto su se članovi srpske i prištinske delegacije u Beču "žestoko sukobili" zbog insistiranja predstavnika Albanaca na nezavisnosti južne srpske pokrajine, ocijenila je večeras novinska agencija AP.

Obje strane su izašle sa gnjevnim izjavama poslije najnovije runde direktnih pregovora u Beču zbog čega, kako ocjenjuje AP, raste vjerovatnoća da će se obistiniti prijetnja kosovskih Albanaca o unilateralnom proglašenju nezavisnosti ukoliko pregovori ne budu dali rezultate.

AP prenosi izjavu privremenog predsjednika Kosova Fatmira Sejdiua koji je novinarima rekao da je sastanak u austrijskoj prijestolnici "nažalost rezultirao kompletnim neslaganjem" i da je samo istakao razlike koje postoje između dvije strane.

Privremeni pokrajinski premijer Agim Čeku je, prema ocjeni AP-a, bio odsječan u svojoj izjavi - "Nezavisnost nije nešto za šta mi molimo".

"Mislim da smo previše udaljeni jedni od drugih", dodao je Čeku.

AP prenosi i izjavu šefa srpske diplomatije Vuka Jeremića koji je odbacio prijetnju kosovskih Albanaca o proglašenju nezavisnosti poslije 10. decembra.

"Mi nismo tu da bismo ispoštovali rokove. Nismo tu ni da bismo ispunjavali nečija obećanja. Tu smo da bismo rješavali pitanja od državnog značaja i da bismo obezbijedili mir i stabilnost za sve narode na zapadnom Balkanu", rekao je Jeremić.

AP podsjeća da su se dvije delegacije dogovorile da sljedeći sastanak održe ponovo u Beču, 5. novembra, i zaključuje da izjave zvaničnika i iz Beograda i Prištine ukazuju da su sve manji izgledi da bude postignuto rješenje.

"Ovo je najvjerovatnije bio jedan od najgorih sastanaka koje smo imali", prenio je AP ocjenu člana prištinske delegacije Vetona Suroia, prenio je Tanjug.