Svijet
0

Antivladin protest u centru Atine

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Nekoliko hiljada Grka, obučenih u crno, protestiralo je u srijedu uvečer na trgu Sintagma, u centru Atine, zbog reakcije vlasti na požare širom zemlje u kojima su za proteklih šest dana život izgubile 63 osobe, a hiljade hektara šume i obradivih površina je uništeno. Procjenjuje se da se na mirnom protestu okupilo skoro 8.000 ljudi.

"Ljut sam zbog ravnodušnosti i licemjerja političara", rekao je jedan od učesnika na skupu i dodao da je "bijesan što smo dozvolili da nam se ova tragedija dogodi".

Nezapamćeni šumski požari, koji su u srijedu u velikoj mjeri lokalizirani, ostavili su hiljade ljudi bez krova nad glavom, uništavajući cijela sela i pretvarajući ogromna prostranstva u pepeo, prenio je Reuters.

Demonstranti su ogorčeni što vlada nije poduzela preventivne mjere, optužujući da su sve državne službe podbacile u odbrani stanovništva i imovine od vatrene stihije.

Posljednja istraživanja javnog mnijenja pokazuju da je zbog neadekvatnog odgovora na situaciju u kojoj se zemlja našla najviše na gubitku vladajuća partija - Nova demokratija, kao i opozicijski socijalistički PASOK, a da su "na dobitku" male stranke.

Vlada je saopćila da su požari namjerno podmetnuti i ponudila je nagradu do milion eura za informaciju o piromanima koji su podmetali vatrenu stihiju.

Procjenjuje se da je Grčka zbog požra pretrpjela štetu od oko 1,2 milijarde eura.