Protest grupe hakera
3

Anonymousi oborili kineske sajtove zbog restrikcija

FENA
Kina nastoji da obnovi nekoliko vladinih sajtova za koje je grupa hakera Anonymousi rekla da ih je napala u protestu protiv kineskih restrikcija na internetu.

Anonymousi Kina su na sajtu postavljenom na Twitteru rekli da su upade izvršili posljednjih nekoliko dana. Oni su pritom napali vladine biroe u nekoliko kineskih gradova, među kojima i Chengdu, glavnom gradu provincije na jugozapadu Kine. Neki od sajtova su blokirani i danas.

Aktivisti Anonymousa su napadali sajtove širom svijeta. Oni su angažirani i u političkim stvarima, uključujući protivljenje globalnom zatvaranju sajtova s kojih mogu da se preuzimaju razni podaci i odbrani Wikileksa koji je objavljivao tajna dokumenta.

Neki sajtovi za koje su Anonymousi rekli da su bili napadnuti danas rade, a vladini zvaničnici negiraju da su oni uopće bili hakirani. Uprava kineskog tehničkog tima za odgovore na napade nije bila dostupna na pozive AP-a.

U poruci ostavljenoj na jednom napadnutom sajtu poslovnog distrikta Chengdua hakeri su izrazili bijes zbog restrikcija kineske vlade na internetu.

"Draga kineska vlado, vi niste nepogrešivi, danas su vam sajtovi napadnuti, sutra će pasti vaš režim", piše u poruci na engleskom. "Ono što danas radite vašem velikom narodu, sutra će biti urađeno vama, bez milosti."

U poruci se također daju upute kako zaobići kineske restrikcije na internetu. Kineske vlasti blokiraju domaće internetske korisnike da pristupe stranim društvenim mrežama Facebooku i Twitteru, a često su na domaćim mrežama cenzurirane politički osjetljive teme i komentari, prenio je Tanjug .