"Prijatelji Sirije"
0

Annan pozvan da odredi sljedeće korake za Siriju

SRNA
Kofi Annan
Kofi Annan
Zapadne i arapske države pozvale su danas mirovnog izaslanika Kofija Annana da odredi rok za preduzimanje sljedećih koraka u rješavanju krize u Siriji, uključujuči vraćanje ovog pitanja u Savjet bezbjednosti UN, ukoliko sirijski predsjednik Bašar al Asad ne prekine krvoproliće.

"Prijatelji Sirije" navode u završnom saopštenju sa konferencije u Istanbulu da Asad nema neograničeno vrijeme da ispuni svoje obaveze koje je preuzeo na sastanku sa Annanom, izaslanikom UN i Arapske lige.

"O režimu će se suditi po njegovim djelima, a ne obećanjima", navodi se u saopštenju koje je Rojters dobio na uvid. Članice Savjeta bezbjednosti UN Kina i Rusija, kao i sirijski saveznik Iran, nisu učestvovali na skupu u Turskoj.

Asad je prihvatio Annanov mirovni plan u šest tačaka, ali ga još nije proveo. Planom je predviđeno da vojska prekine dejstva i povuče se iz gradova, kako bi se omogućila isporuka humanitarne pomoći.

"Nećemo dozvoliti sirijskom režimu da zloupotrebi još jednu priliku, koja predstavlja posljednu šansu za situaciju u Siriji", rekao je novinarima poslije konferncije šef turske diplomatije Ahmet Davutoglu.

"Prijatelji Sirije" priznali su opozicioni Sirijski nacionalni savjet kao legitimnog predstavnika svih Sirijaca i kao glavnog opozicionog sagovornika međunarodne zajednice.

U završnom saopštenju nije pomenuto naoružavanje pobunjeničke Slobodne sirijske armije, za šta su se zalagale neke zemlje iz regiona Persijskog zaliva, ali je rečeno da će biti "nastavljen rad na dodatnim mjerama radi zaštite sirijskog naroda".
Zapadne sile oklijevaju da vojno intervenišu u Siriji, a Davutoglu je uporedio trenutnu situaciju u toj zemlji sa stanjem u BiH tokom devedesetih.

"U slučaju BiH, međunarodna zajednica je bila suviše spora i zato smo izgubili mnogo ljudi. U slučaju Sirije, međunarodna zajednica ne treba da kasni kao u BiH. Moramo da djelujemo bez odlaganja", rekao je šef turske diplomatije.

"Prijatelji Sirije" iskazali su podršku sirijskom suvernitetu, nezavisnosti, političkom jedinstvu i teritorijalnom integritetu i kritikovali vlasti zbog "opšteg i sistematskog kršenja ljudskih prava i fundamentalnih sloboda".

Oni su pozvali Sirijce, naročito one koji služe u vojsci, bezbjednosnim agencijama i administraciji, da "ne budu dio zločina koje vrši režim".

Grupa je pozvala na preduzimanje međunarodne akcije da bi se spriječile isporuke oružja sirijskim vlastima i zatražila humanitarni pristup, kao i svakodnevne dvočasovne prekide vatre radi isporuke pomoći.