Svijet
0

Annan: Međunarodna zajednica nema pravo na neuspjeh

FENA
Bivši generalni sekretar Ujedinjenih naroda Kofi Annan izjavio je u petak da "nije spreman da napusti" posredovanje između strana u sukobu u Keniji, te da međunarodna zajednica "ne može sebi dozvoliti da ne uspije" u svojim naporima.

"Ima nekih pomaka, ali to nije dovoljno, stranke moraju krenuti naprijed", rekao je on, komentirajući napredak svog posredovanja, na radiju BBC 4.

"Nisam spreman da predviđam neuspjeh, nisam spreman da sada ovo napustim, ne smijemo dozvoliti da to propadne", rekao je on.

"Kenija je bila jedna od nekoliko afričkih zemalja koja je bila vrlo stabilna. Ona je bila utočište ljudima koji su dolazili iz problematičnih regija. Danas je Kenija sama u problemima. Afrika to ne smije dozvoliti", rekao je Annan.

Na pitanje da li se nasilje u Keniji može nazvati "etničkim čišćenjem", Annan se suzdržao od pravog odgovora.

"Ima velikih i sistematskih zloupotreba ljudskih prava. Ima etničkih sukoba, ima napada i odgovora na napade", nastavio je on. "Ali, ako se situacija riješi brzo mislim da možemo savladati ubijanja i ubistva koja su počinjena", ocijenio je Annan.

Kofi Annan vodi napore u posredovanju između šefa kenijske opozicije Raila Odinge i predsjednika Mwaija Kibakija, koga opozicija optužuje da je lažirao izbore od 27. decembra.