Svijet
0

Annan ima problem sa stanovanjem

FENA
Glavni sekretar Ujedinjenih naroda u odlasku Kofi Annan ima problem sa stanovanjem, piše u četvrtak dnevnik New York Sun.

Kofi Annan je do 1997. godine, kada je postao prvi čovjek UN-a, stanovao u stambenoj zgradi u kojoj stanarine subvencionira država jer su stanovi namijenjeni njujorškim porodicama skromnijih primanja.

Nakon što je postao glavni sekretar, Kofi Annan i njegova supruga, izdanak jedne od najbogatijih obitelji u Švedskoj, primjećuje njujorški dnevnik, ustupio je subvencionirani stan svom bratu, te se preselio u službenu rezidenciju u kojoj nije plaćao nikakvu stanarinu.

Brat Kofija Annana postao je ambasador Gane u Maroku, ali je stan u New Yorku ipak zadržao. Njujorški dnevnik piše da se na stan sa subvencioniranom stanarinom, koju zapravo plaćaju njujorški porezni obveznici, u New York Cityju čeka u pravilu četiri godine.

"Niko ne kaže da je Kofi Annan prekršio zakon. Međutim, Kofi Annan je proveo 10 godina u UN-u podučavajući Amerikance kako bogati imaju obvezu pomagati siromašnima. Zbog čega se isto načelo ne bi primijenilo i na glavnog sekretara, za kojeg su, kako izgleda, američki građani plaćali najmanje 10 hiljada dolara godišnje subvenciju na stanarinu", pita se novinar lista New York Sun.