Svijet
105

Angelina Jolie i Arminka Helić: Ko od nas ne bi bježao u situaciji u kojoj su se našli Sirijci?

Klix.ba
Arminka Helić, Angelina Jolie i William Hague u Sarajevu (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Arminka Helić, Angelina Jolie i William Hague u Sarajevu (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Angelina Jolie i baronesa Arminka Helić pisale su zajedno za The Times i uputile snažnu poruku da izbjeglice koje bježe od rata trebaju biti prioritet u Evropi u ovom trenutku.

Helić, koja je tokom devedesetih godina prošlog stoljeća izbjegla iz BiH, zajedno sa Jolie je zatražila da se da prioritet zbrinjavanju onih izbjeglica koje su se zatekle u ekstremnom siromaštvu, u odnosu na osobe širom Evrope koje su tzv. ekonomski migranti i pokušavaju se zaposliti u evropskim zemljama.

"Nikada u novijoj historiji nije bilo veće potrebe za dobrim vodstvom kako bismo se suočili s problemom globalne izbjegličke krize. Ništa ne govori bolje o tome kao kolone izbjeglica koje marširaju preko evropskih granica, iz zemalja kao što su Irak, Afganistan i Sirija", stoji u zajedničkom tekstu glumice i baronese bosanskog porijekla.

Napominju da Sirijci bježe od užasa rata te da je njihova zemlja postala "polje smrti".

Smatraju da su nakon dugo vremena izbjeglice konačno u fokusu pažnje javnosti i da su predmet debate evropskih lidera.

"Ne iznenađuje činjenica da ljudi tamo moraju uzeti stvari u svoje ruke. Ko od nas može reći da ne bismo uradili isto kada bismo se našli u njihovoj situaciji, suočeni sa strahom, nepostojanjem nade i nedostatkom političke volje da se zaustavi rat", pitaju se Jolie i Helić te dodaju da Sirijci zaslužuju naše saosjećanje.

"Moramo to iskoristiti i natjerati ljude da bolje razumiju globalnu izbjegličku krizu. Trebamo to uraditi ne samo srcima već koristiti naše glave, pomoći ne samo humanitarnim putem već i diplomatijom. Svaka zemlja, ne samo u Evropi, već i u svijetu, treba biti dio rješenja", navodi se u tekstu.

Dodaje se da zemlje u Evropi trebaju učiniti sve da integriraju izbjeglice u svoje društvo, ali i da rješenje nije samo primiti izbjeglice, već i zaustaviti rat u Siriji.

Jolie i Helić upozoravaju da je u svijetu u proteklih deset godina broj izbjeglica znatno porastao (60 miliona u ovom trenutku).

"Trebamo tragati za dugotrajnim rješenjima i znati da vlade pojedinih država, a ne izbjeglice, moraju ponuditi odgovor i rješenje. Ovo nije prva izbjeglička kriza s kojom se svijet suočio i neće biti ni posljednja. Od Evrope do SAD-a, naše države poštuju tradiciju da treba pomagati izbjeglicama. To se pokazalo još od Drugog svjetskog rata pa sve do ratnih sukoba na Balkanu. Način na koji sada reagujemo pokazat će kakve smo to države, koliko snažna je naša humanost i naše demokratija", navele su na kraju Jolie i Helić.