O situaciji u Bjelorusiji
1

Analitičar Neven Kazazović: Lukašenka bi mogla zadesiti sudbina Miloševića i Čaušeskog

A. Z.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
U Bjelorusiji se već dvije sedmice održavaju masovne demonstracije koje su izbile nakon što je Aleksandar Lukašenko osvojio šesti mandat sa 80 posto glasova na izborima. Demonstranti traže ostavku, a Lukašenko je angažuje vojsku i zatvara fabrike. Situaciju Bjelorusiji za Klix.ba je komentarisao vanjskopolitički analitičar Neven Kazazović.
"Ono što se dešava u Bjelorusiji je uobičajen proces, kada neko diktatorski vlada i dobije šesti mandat izazove revolt, tim prije što su izbori očigledno bili namješteni. Moram istaći da je Slobodan Milošević svrgnut upravo zbog namještenih izbora, a sličnu sudbinu doživio je i Nikolaje Čaušesku. Lukašenko tu nije nikakva iznimka nego samo potvrđuje pravilo da ljudi koji neumjereno teže ka vlasti i dugo budu na vlasti, a tu vlast provode kao diktaturu, dožive ovakve stvari", kazao je Kazazović za Klix.ba.
Neven Kazazović
Neven Kazazović

Lukašenko je danas naredio je da se od ponedjeljka zatvore sve fabrike čiji su radnici stupili u štrajk zbog nezadovoljstvo izbornik rezultatima, nadajući se da će to smiriti ljude. Na istom skupu u Grodnom pozvao je ministarstvo odbrane da preduzme mjere za zaštitu teritorijalnog integriteta, posebno na zapadu zemlje, te da vojska tom prilikom koristi najstrožije mjere. On je optužio zapadne sile da pružaju vojnu podršku bjeloruskoj opoziciji, za šta je dokaz, kako je naveo, približavanje NATO snaga granicama te zemlje. Kazazović smatra da je to samo izgovor.

"Ugrožena je njegova vlast, a ne teritorijalni integritet. To je samo izgovor za angažovanje vojske protiv demonstranata jer policija očigledno nije bila u stanju da ih savlada. Ne dolazi u obzir da neko napadne Bjelorusiju jer bi Rusija intervenisala i to bi onda bio pravi rat, a to ovdje nije slučaj", ističe naš sagovornik.

Lukašenkova glavna rivalka na predsjedničkim izborima, Svjetlana Tihanovska, smatra da narod Bjelorusije neće dozvoliti da ih Lukašenko tretira kao ranije i da će on morati da ide prije ili kasnije. Vanjskopolitički analitičar pak tvrdi da je to moguće jedino ukoliko dio vojske ili policije stane na stranu demonstranata.

"Pitanje je hoće se ova situacija nastaviti jer su jake snage protiv demonstranata, ali ako jedan dio vojske ili policije stane na stranu demonstranata onda Lukašenko mora otići. Međutim, bez vojske ili policije na strani demonstranata teško će se to postići", navodi Kazazović.

Ističe da su se takve stvari već događale i da ništa nije nemoguće ukoliko se protesti nastave i omasove. Međutim, osim reakcije vojske i policije, odlazak Lukašenka zavisi, zaključuje Kazazović, i od toga koliko je korumpirano društvo u Bjelorusiji, odnosno da li ono smatra da Lukašenko treba ostati da bi korumpirani sačuvali svoje privilegije.