George Bush
0

Ameriku na finansijskom tržištu čekaju novi opasni izazovi

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Američki predsjednik George Bush je u četvrtak otkazao putovanje na Floridu i u Alabamu kako bi se fokusirao na ekonomsku krizu u zemlji.

Obraćajući se građanima iz Bijele kuće, on je rekao da Sjedinjene Države poduzimaju izvanredne mjere kako bi stabilizirale finansijsko tržište, i da će nove mjere biti poduzete ukoliko budu potrebne. Predsjednik Bush je spomenuo da su poduzete akcije protiv ilegalnih manipulacija na tržištu.

On je rekao da su ubacivanje gotovine na finansijsko tržište i državni otkup osiguravajućeg giganta AIG bili neophodni i važni, dodajući da se finansijsko tržište sada prilagođava novim mjerama.

Nakon što je cijelo ljeto ponavljao da je američka ekonomija u osnovi jaka, ovaj put je predsjednk Bush jasno rekao da Ameriku na finansijskom tržištu čekaju novi opasni izazovi.

U međuvremenu su strahovi od globalne finansijske propasti prisilili najveće centralne banke u svijetu da udruže snage. Banke, predvođene američkim federalnim rezervama, kažu da će početi ulijevati na milijarde dolara na svjetska finansijska tržišta, za što vjeruju da bi moglo povratiti povjerenje ulagača, javio je Glas Amerike.

Čelnici centralnih banaka također se nadaju da će ovaj višak gotovine ohrabriti banke da opet počnu posuđivati novce jedni drugima, bez čega ekonomija jednostavno stoji u mjestu.