Svijet
0

Amerikanka zaražena virusom Zika nakon boravka na Filipinima

Anadolija
Foto: EPA
Foto: EPA
Kod Amerikanke koja je u januaru posjetila Filipine, a kasnije se vratila u SAD, pronađen je virus Zika.

Ministrica zdravstva Filipina Janet Garin kazala je kako je testiranjem utvrđeno da je žena koja je posjetila Filipine između 2. i 28. januara, zaražena virusom Zika.

Garin je istakla kako su u kontinuiranoj koordinaciji sa američkim Centrom za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) i da istražuju gdje je žena tokom posjete Filipinima boravila.

"U zemlji zasigurno ne postoji epidemija", naglasila je Garin, koja je dodala da je ovo drugi slučaj zaraze virusom na Filipinima.

Osoba zaražena virusom zika 2012. godine, nakon odgovarajućeg liječenja uspješno se oporavila.Virus prenose komarci Aedes, a prvi put je zabilježen 1947. godine u Ugandi. Nakon epidemije u maju 2015. godine koja se pojavila u Brazilu, zahvatila je gotovo čitavu Ameriku.

Simptomi virusa bično uključuju groznicu, osip, bol u zglobovima, crvenilo i bol očiju, bol u mišićima, glavobolju i povraćanje. Pored uboda komarca, virus zika se prenosi i širi transfuzijom krvi, ali i spolnim kontaktom. Sumnja se i kako virus zika izaziva povećanu mikrocefaliju, neurološki poremećaj koji može dovesti do nepotpunog razvoja mozga kod novorođenčadi.