Velika misterija
24

Chuck Schumer: Posljednji objekti koji su oboreni vjerovatno su bili baloni

G. M.
Amerikanci podigli avione F-22 (Foto: EPA-EFE)
Amerikanci podigli avione F-22 (Foto: EPA-EFE)
Sjedinjene Američke Države vjeruju da su neidentificirani objekti oboreni iznad sjevernoameričkog zračnog prostora u petak i subotu bili baloni, prema čelniku većine u Senatu Chucku Schumeru.
Washington je u stanju pripravnosti otkako je njegova vojska prošlog vikenda uništila navodni kineski špijunski balon.

Iako nije konkretno rekao da su najnoviji objekti kineski, Schumer je za ABC u nedjelju rekao da je Peking vjerojatno koristio "flotu balona" koja je "vjerovatno bila po cijelom svijetu".

Kanadski premijer Justin Trudeau potvrdio je da je posljednji objekt oboren u subotu iznad Yukona na sjeverozapadu Kanade.

Kanadski i američki avioni podignuti su jučer kako bi pronašli objekt za koji je Trudeau rekao da je "narušio kanadski zračni prostor" te da ga je kasije uništio američki borbeni avion F-22.

Trudeau je potvrdio da je izdao nalog i da je razgovarao s američkim predsjednikom Joeom Bidenom.

Ukupno su tri objekta oborena iznad Sjeverne Amerike posljednjih dana. Američka vojska prošlog je vikenda uništila kineski balon, a u petak je iznad Aljaske oboren objekt veličine malog automobila.

Kina je negirala da je balon - koji je prvi put ušao u američki zračni prostor 28. januara - korišten u špijunske svrhe, rekavši da je to bio vremenski uređaj koji je zalutao.