Drama na nebu
85

Američki avion oborio još jedan neidentificirani leteći objekat iznad Kanade

G. M.
Američki avion F-22 (Foto: EPA-EFE)
Američki avion F-22 (Foto: EPA-EFE)
Još jedan neidentificirani objekt oboren je večeras iznad zračnog prostora Sjeverne Amerike, potvrdio je kanadski predsjednik Justin Trudeau.

Rekao je da je posljednji objekt "narušio kanadski zračni prostor" i da je oboren iznad Yukona na sjeverozapadu Kanade.

Kanadski i američki avioni su podignuti kako bi pronašli objekt za koji Trudeau kaže da ga je uništio američki F-22. Trudeau kaže da je dao nalog i da je razgovarao s američkim predsjednikom Joeom Bidenom.

"Kanadske snage će sada izvući i analizirati olupinu objekta", napisao je na Twitteru.

Zahvalio je Sjevernoameričkom zapovjedništvu zračne i svemirske odbrane (NORAD) koje je ranije saopćilo da je nadziralo "zračni objekt na velikoj nadmorskoj visini" iznad sjeverne Kanade.

NORAD je ranije rekao CNN-u da ne može govoriti o detaljima vezanim uz ove aktivnosti, ali je potvrdio da su raspoređeni vojni avioni. Nije jasno o kakvom objektu se radi.

Objekt se pojavio iznad Sjeverne Amerike samo nekoliko dana nakon što je navodni kineski špijunski balon oboren nakon što je narušio američki i kanadski zračni prostor.

U petak je još jedan objekt oboren iznad Aljaske po nalogu američkog predsjednika Joea Bidena. U kratkom saopćenju, vojska je rekla da američke trupe, uključujući Nacionalnu gardu Aljaske, još uvijek provode potragu.