Svijet
0

Amerikanci uhapsili finansijera Al-Qaide za Irak

FENA
Američka komanda objavila je u četvrtak da je uhapsila finansijera mreže Al-Qaide u Iraku, koji je za nekoliko mjeseci dobio 100 miliona dolara za finansiranje "terorističkih" aktivnosti u ovoj zemlji. Njegov identitet nije otkriven, a osim za finansiranje, teretit će ga se i za isporuku eksplozivnog materijala pobunjeničkim grupama.

U vojnom saopćenju se navodi da je u utorak uhapšen čovjek, čiji identitet nije otkriven, u glavnoj četvrti Bagdada. Amerikanci ga smatraju jednim od finansijera napada od februara 2006. na šiitski mauzolej u Samarri, sjeverno od Bagdada, koji je uvukao zemlju u val vjerskog nasilja.

"On je osumnjičen da je ovoga ljeta primio 100 miliona dolara od osoba koje podržavaju terorizam, koje su ilegalno ušle u Irak dolazeći iz Italije, Sirije i Egipta", navodi se u saopćenju.

On je također osumnjičen da je mjesečno dostavljao po 50.000 dolara agentima Al-Qaide u Iraku, pod izlikom da trguje kožom.

Američka komanda ga također optužuje za isporuku eksplozivnog materijal pobunjeničkim grupama. On je kupio eksploziv i oružje upotrijebljeno u rušenju mauzoleja Al-Askari u Samarri u februaru 2006.