Jabuka razdora saveznika
75

Amerikanci spremni Turskoj prodati avione F-35, ako se riješi problem sa ruskim S-400

F. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Sjedinjene Američke Države spremne su vratiti Tursku u svoj program borbenih aviona F-35 ako se riješi pitanje njezne nabave ruskog raketnog odbrambenog sistema S-400, izjavila je vršiteljica dužnosti zamjenice državnog sekretara Victoria Nuland za CNN Turk.

“Bili smo u procesu pregovora o prodaji Patriota, a dok su ti pregovori trajali, Turska je otišla u drugom smjeru... Iskreno govoreći, ako možemo riješiti ovaj problem sa S-400, što želimo učiniti, SAD bi sa zadovoljstvom poželio dobrodošlicu Turskoj natrag u porodicu F-35. Ali prvo moramo riješiti ovo drugo pitanje, a dok ga rješavamo, također moramo osigurati da Turska ima jaku protIVzračnu oDbranu", rekla je u intervjuu na marginama posjeta Turskoj.

Što se tiče sporazuma za kupnju američkih mlaznjaka F-16 i kompleta za modernizaciju koji još treba odobrenje Kongresa, Nuland je rekla da su učinjeni napori da se američki zakonodavci uvjere da je "turski razvoj flote F-16 vrlo važno za američku sigurnost, te da je biti potpuno aktivan i sudjelovati na ovoj razini važno za raspodjelu tereta među saveznicima.”

"Turska nabava ovih aviona je prioritet za SAD", dodala je.

Turska je bila jedna od država saradnica u razvoju aviona pete generacije F-35, ali je izbačena iz programa nakon što je kupila ruski odbrabembeni sistem S-400. Nakon toga Turska se okrenula razvoju vlastitog projekta aviona pete generacije. Ovo pitanje je jedno od ključnih tačaka razdora između SAD-a i Turske.