Opasni vođa ili ludi starac
0

Amerikanci ruše mit o Bin Ladenu, u kući navodno pronađena i "biljna Viagra"

Sarajevo-x.com
Portret idealnog vođe gerilaca kakvim su javnosti prikazivali lidera Al-Qaide ispostavilo se izgleda da je čista iluzija. Poslije njegove smrti pojavile su se i fotografije, kao i snimci na kojima je navodno prikazan Bin Laden kako poput bolesnog starca sjedi i gleda sebe na TV-u. Mnogo je onih koji su skloni reći da su ovi snimci pušteni u javnost kako bi se kod Bin Ladenovih sljedbenika srušila svaka iluzija o snažnom vođi.

Na snimcima se vidi navodno Bin Laden kako sjedi umotan u deku, na glavi mu je vunena kapa, tiho se njiše ispred TV-a u vili u kojoj je ubijen u pakistanu. Na ekranu je njegov lik iz mlađih dana, maše puškom u afganistanskim brdima. Obznanjeno je i kako su Pakistanci u njegovoj vili pronašli "biljnu Viagru", što dodatno baca sjenu na sliku o super teroristi.

Puštanje ovakvog snimka u javnost nije slučajno. To je precizno isplanirano kako bi se Bin Laden prikazao kao čovjek koji ništa više nije mogao napraviti, osim da gleda stare snimke i divi se svojoj staroj slavi. Amirikanci sada pokušavaju izvući maksimalnu korist od akcije koju su izveli njihovi specijalci u Abbottabadu. Nakon što su objavili ove najnovije slike "olinjalog" Bin Ladena, Amerika se nada da će razbiti mit o njemu, piše Daily Mail.

No, među njegovim pristalicama još uvijek je vrlo živa slika o super junaku. Istovremeno i administracija američkog predsjednika i američke obavještajne službe priznaju da je Bin Laden, odnosno da su njegove ideje i ono za šta se zalagao i dalje prisutna.

Teško je ne biti ciničan, pa ne reći da Amerika mora odlučiti šta želi i da ne može istovremeno imati oboje, sliku o ludom olinjalom starcu i jakog neprijatelja koji prijeti njihovoj nacionalnoj sigurnosti. Zašto su onda, ako su prikazali Bin Ladena kao veliku prevaru, i dalje insistiraju na tome da je on do smrti bio oprativni čelnik Al-Qaide? Amerikanci tvrde da su zaplijenili veliku količinu važnih materijala kojima to mogu dokazati.

Naravno, niko od nas možda nikada neće saznati šta je tačno pronađeno u Bin Ladenovoj kući, ali s obzirom da se ni mobiteli nisu mogli koristiti u blizini vile, trebalo bi jasno pokazati da je "terorista broj jedan" poruke svojim pristašama slao preko kurira. Američke obavještajne službe se nadaju da će ovakva i slična otkrića sijati razdor i paniku među pristašama Al-Qaide širom svijeta, zato što oni neće moći biti sigurni da su naredbe i poruke koje su dolazile do njih, bile baš one koje su poslane od vođe.