Podsjetili i na historiju
25

Amerikanci reagovali zbog Fice: On je nedostojan NATO saveznik, naša vojska bi branila Slovačku

B. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Sjedinjene Američke Države kategorički odbacuju tvrdnju slovačkog premijera Roberta Fica da je Ukrajina država pod američkim utjecajem. Prema njima, takve izjave nedostojne su NATO saveznika.
"Ako bi Putin ikada napao Slovačku, Sjedinjene Američke Države i drugi NATO saveznici stali bi uz slovački narod i branili bi ga", objavila je američka ambasada u Slovačkoj.

Amerikanci su podsjetili i na historijski kontekst, odnosno na Drugi svjetski rat.

"Američka vojska bi se borila sa Slovačkom protiv tiranije, kao što smo mi činili kada smo podržavali Slovački nacionalni ustanak 1944. I nadamo se da niko neće reći: 'Slovačka je država pod utjecajem SAD-a'. Nadamo se da će neko reći: 'Slovačka je hrabra nacija i uz potporu prijatelja i saveznika, slovački narod će se obraniti od ničim izazvanog napada bezdušnog diktatora', poručili su iz ambasade.

Slovački premijer posjetio je danas Ukrajinu, gdje se u Užhorodu sastao s ukrajinskim kolegom Denysom Šmyhaľom.

No Fico je kritičan prema zemlji koja se gotovo dvije godine brani od ruske agresije. Prošlog se vikenda izjasnio protiv ulaska Ukrajine u NATO i jasno dao do znanja da će to stajalište istaknuti i tokom susreta s ukrajinskim premijerom.

Ukrajinu je također opisao kao korumpiranu zemlju u kojoj se gubi pomoć Zapada, te je odbacio kao nerealne napore Kijeva da oslobodi teritorij koji je okupirala Rusija.

Rekao je i da Ukrajina nije suverena država jer je pod apsolutnim utjecajem SAD-a. Zatim je u ponedjeljak, čelnik Odbora za vanjske poslove ukrajinskog parlamenta, Oleksandr Merezhko, rekao da bi Ukrajina trebala otkazati državne posjete dužnosnika koji dovode u pitanje njezin suverenitet.

Glasnogovornik ukrajinskog ministarstva vanjskih poslova Oleh Nikolenko odgovorio je i na druge Ficove izjave od vikenda da Ukrajinci moraju pristati na kompromis jer Rusi neće otići "iz Donbasa i Luganska ili Krima".

"Ukrajina i njezini partneri pokušavaju maknuti Ruse s Krima, Donbasa i Luganska kako ne bi otišli dalje, primjerice u Košice, Prešov i druga slovačka područja", rekao je Nikolenko.