Svijet
11

Amerikanac uhapšen zbog prijetnji da će izvršiti napad na muslimansku zajednicu u New Yorku

Klix.ba
Doggart se prošle godine kandidirao za Američki kongres
Doggart se prošle godine kandidirao za Američki kongres
Bivši kandidat za kongres i svećenik u Kršćanskoj nacionalnoj crkvi Robert Doggart uhapšen je jer je planirao napade na muslimansku zajednicu u New Yorku.

Doggart je namjeravao spaliti školu, džamiju i obližnji kafić u malom američkom gradu Hancocku koji se nalazi oko 60 kilometara od Binghamtona.

Doggart je napad namjeravao izvesti koristeći se puškom, eksplozivom i mačetama, a policija je do ovih informacija došla zahvaljujući presretnutim telefonskim razgovorima i porukama na Facebooku.

"Mi ćemo biti ratnici koji će našim neprijateljima i neprijateljima svjetskog mira donijeti veliki broj žrtava", napisao je Doggart na društvenim mrežama nastojeći zadobiti podršku za svoj plan.

"Ove osobe moraju biti ubijene, a njihove zgrade spaljene", kaže Doggart u jednom presretnutom telefonskom razgovoru. On dodaje da će biti još bolje ako svoju misiju mogu obaviti bez ljudskih gubitaka. Ipak, Doggart je bio spreman i poginuti i, kako je pisao, žrtvovati svoj život za Boga i svetu misiju koja mu je namijenjena.

Zvanično, Doggart je optužen za planiranje masovnih ubistava, a ne za terorizam. Nakon hapšenja policija nije objavila detalje cijelog slučaja, a većina medija u SAD-u uopće nije prenijela informaciju o hapšenju.

Doggart je služio u američkoj mornarici, a nakon prestanka vojne karijere doktorirao je na La Salle Univerzitetu.