SAD
0

Amerikanac tužio papu i Crkvu zbog zlostavljanja

Sarajevo-x.com
Foto: AP
Foto: AP
Muškarac koji tvrdi da ga je zlostavljao svećenik pedofil podigao je optužnicu protiv pape i Vatikana u američkom federalnom sudu. Njegovi advokati traže od Crkve da objavi sve dokumente o slučajevima zlostavljanja u kojima su učestvovali svećenici, objavio je BBC.

Amerikanac, čije identitet nije otkriven, tvrdi kako ga je zlostavljao preminuli otac Lawrence Murphy koji je bio optužen da je tokom 20 godina zlostavljao najmanje 200 gluhe djece.

Murphy je navodno 1974. godine prebačen iz škole "St John" u Milwaukeeu u drugu biskupiju, ali nikada nije bio krivično gonjen za svoja zlodjela.

Crkveno suđenje Murphyju je počelo 1996. godine, no on je umro 1998. godine prije okončanja suđenja.

"Želimo da Vatikan objavi tajna dokumenta koja skriva", kazao je advokat žrtve Jeff Anderson.

Navodno čovjek kojeg je zlostavljao Murphy poslao je pismo 1995. godone tadašnjem vatikanskom sekretaru Angelu Soldanu tražeći da papa ekskomunicira Murphyja.

Pismo poslano Vatikanu napisano je na sedam strana, a žrtva je u njemu detaljno objasnila zlostavljanje kao i to kako je na njega sve to utjecalo.

"Znate li da ste mi doista uništili život?", navodi se u pismu, a žrtva je također dodala kako se jedan dječak ubio jer ga je otac Murphy zlostavljao.

"Bog vas mora kazniti i poslati u pakao."

Vatikan nikada nije odgovorio na ovo pismo, kao ni na drugo koje je žrtva poslala nekoliko mjeseci kasnije.

U tužbi koju je podigao Amerikanac navodi se papa i još dva kardinala. Advokat je izjavio kako njegov klijent ne želi novac, ali želi da Crkva objavi sve dokumente o zlostavljanju djece koje su godinama krili.

Vatikan još nije odgovorio na ove optužbe.