Dobio novo lice
171

Amerikanac se nakon 15 godina može obrijati i nasmijati

Klix.ba
Amerikanac Richard Lee Norris 15 godina je živio kao pustinjak u Hillsvilleu u Virginiji, skrivajući se iza maske i izlazeći samo u noćnim satima. Njegovo lice je bilo uništeno do neprepoznatljivosti kada ga je pogodio zalutali hitac te je u martu ove godine obavio kompletnu transplantaciju lica. Nakon nešto više od šest mjeseci on se oporavio, može oprati zube i obrijati se, a vratilo mu se i čulo mirisa.
Richard Lee Norris je u incidentu izgubio usne i nos, a pokretljivost usta mu je bila ograničena. Obavio je nekoliko rekonstruktivnih operacija, ali one mu nisu puno pomogle te je odlučio podvrgnuti se transplantaciji lica, a operaciju je finansirala američka mornarica, koja se nada da će ta metoda pomoći ranjenima u ratovima u Iraku i Afganistanu.

Nakon operacije na desnoj strani lica motoričke funkcije su mu vraćene 80 posto, a na lijevoj strani 40 posto.

"Sada mogu proći pored ljudi, a da ne gledaju u mene. Sada mogu nastaviti normalno svoj život", rekao je Norris za NBC.

Operaciju je predvodio dr. Eduardo D. Rodriguez sa Univerziteta u Marylandu.

"Ljudi su prije gledali u Richarda zbog toga što je nosio masku, a i interesovalo ih je kako izgleda njegovo lice. Sada više nemaju razloga da bulje u njega", rekao je Rodriguez.

Podsjetimo, operacijom je 37-godišnji Norris dobio novo lice, vilicu, zube i jezik, a i vraćeno mu je čulo mirisa. Sada može normalno govoriti, jesti, prati zube i nasmijati se.

Inače, do sada je u svijetu izvršeno nekoliko transplantacija lica, ali je njegova operacija bila najobimnija ikada izvedena.

Prva operacija ove vrste izvršena je u Francuskoj 2005. godine, na ženi čije je lice oštetio pas. Prvu obimniju transplantaciju lica u svijetu obavili su hirurzi u Španiji 2010. godine.