Svijet
0

Američki Senat: Još 165 milijardi dolara za ratne operacije

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Američki Senat u četvrtak je prihvatio zakon o finansiranju ratnih operacija u Iraku i Afganistanu vrijedan 165 milijardi dolara, u kojem je više od 10 milijardi namijenjeno pomoći veteranima, nezaposlenima i siromašnima, zbog čega je predsjednik George W. Bush zaprijetio vetom.

Većina republikanaca ignorirala je Bushovu prijetnju vetom i zakon je izglasan sa 75 glasova za i 22 protiv.

Zakonom je predviđeno finanSiranje različitih domaćih programa s više od 10 milijardi dolara, uključujući pomoć veteranima i nezaposlenima, subvencije za grijanje siromašnim građanima, zaštitu šuma od požara, popravak cesta i mostova, te medicinska istraživanja.

Demokrati u Senatu proslavili su usvajanje zakona kao veliku pobjedu, mada još postoji zbrka oko konačne verzije tog zakona, koji je još treba prihvatiti Predstavnički dom.

Prošle sedmice taj je dom odbio odobriti sredstva za nastavljanje rata, a odobrio je sredstva za veterane i nezaposlene, očistivši svoju verziju zakona od svih ostalih domaćih programa.

Bush je obećao staviti veto na zakon ako bude prekoračen njegov zahtjev za izdvajanje sredstava za Irak i Afganistan.

Glasanje više od polovice republikanskih senatora (25) protiv preporuka Bijele kuće, za povećanje naknada za obrazovanje veterana i tromjesečno produljenje roka za naknade nezaposlenima, pokazuje slabljenje utjecaja predsjednika Georgea W. Busha u redovima vlastite stranke na isteku njegova drugog mandata.