Washington
0

Američki naučnik špijunirao za Izrael?

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Američki naučnik koji je radio za Bijelu kuću, Pentagon i NASA-u na povjerljivim avionskim i svemirskim projektima uhapšen je u ponedjeljak u Washingtonu pod optužbom da je pokušao dostaviti povjerljive informacije dužnosniku za kojeg je mislio da je pripadnik izraelske obavještajne službe, izvijestile su lokalne TV stanice.

Stewart David Nozette iz Chevy Chasea u Marylandu, u predgrađu Washingtona, uhapšen je u hotelu Mayflower u središtu glavnog američkog grada, u akciji agenata FBI-ja za kontrašpijunažu. U utorak bi trebalo da bude izveden pred saveznog suca u Washingtonu.

Nozette (53), koji je doktorirao astronomiju na glasovitom univerzitetu MIT (Massachusetts Institute of Technology), službovao je u Nacionalnom vijeću za svemir Bijele kuće u mandatu predsjednika George H.W. Busha starijeg, navodi se u dokumentu FBI-ja.

Kasnije je, od početka 2000. do početka 2006., radio na istraživanjima i razvoju u Agenciji za napredne vojnoistraživačke projekte (DARPA) u Mornaričkom istraživačkom laboratoriju i NASA-inom centru za svemirske letove Goddard. Imao je "top secret" propusnicu i na raspolaganju su mu bili povjerljivi dokumenti vezani za američku nacionalnu sigurnost.

Nozette u zadnjih 10 godina također bio tehnički savjetnik "aviosvemirske kompanije u punom vlasništvu izraelske vlade", za što je ukupno primio honorar od 225 hiljada dolara.

Početkom septembra Nozettea je kontaktirala osoba koja se predstavila kao izraelski obavještajni časnik, a ustvari je bio tajni agent FBI-ja.

Sreli su se ispred hotela u Washingotnu na ručku, tokom kojeg je Nozette pokazao spremnost da radi za izraelsku obavještajnu službu. Tajni agent FBI-a održao je niz susreta s Nozetteom, koji mu je na kraju dostavio "povjerljive informacije" u poštanski sandučić, navodi se u dokumentu FBI-ja.

Bude li proglašen krivim, Nozette može biti osuđen na kaznu doživotnog zatvora. Zasad nije poznato što je nagnalo FBI da mu postavi "zamku u koju se sam upecao".