Svijet
0

Američki marinci optuženi za ubistvo u Afganistanu

SRNA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Peterica britanskih marinaca optužena su za ubistvo povodom incidenta koji se desio u Afganistanu prošle godine, saopštilo je danas britansko Ministarstvo odbrane.

Još dva marinca privedena su tokom vikenda, pa je ukupan broj uhapšenih od početka istrage povećan na devet. Četverica su u međuvremenu puštena bez podizanja optužnica.

Portparol Ministarstva odbrane izjavio je da će optuženi za ubistvo "ostati u pritvoru tokom trajanja sudskog procesa". "Ne bi bilo u redu da dalje komentarišemo istragu koja još traje", dodao je portparol, a prenosi BBC.

Optužnice sada razmatra nezavisno tijelo koje se bavi krivičnim gonjenjem u ime vojske. Ono će odlučiti da li ima dovoljno dokaza za pokretanje suđenja.

Marinci su uhapšeni prije dva dana poslije sumnji koje su se pojavile nakon otkrića snimaka na laptopu jednog pripadnika britanske civilne policije.

Ovo je prvi put da su pripadnici britanskih oružanih snaga uhapšeni i optuženi povodom događaja u Afganistanu. Incident u kojem je jedna osoba poginula dogodio se prošle godine, kada je Treća kraljevska brigada marinaca bila stacionirana u provinciji Helmand.

Ministarstvo odbrane ranije je saopštilo da se incident desio "poslije okršaja sa jednim pobunjenikom" i da u njemu nisu učestvovali civili.