Svijet
19

Američki kardinal: Radikalni feminizam je kriv za pedofiliju u Crkvi

Klix.ba
Američki kardinal je ustvrdio kako je "radikalni feminizam" kriv za niz problema unutar Katoličke crkve te krivi feministice za postojanje pedofila ili za seksualno zbunjene i dezorjentirane muškarce koji su postali dio sveštenstva i kasnije seksualno zlostavljali djecu.

Kardinal Raymond Burke je inače u novembru smijenjen s mjesta predsjedavajućeg Vrhovnog suda apostolske signature. To je najviši sud u Rimokatoličkoj crkvi. Nakon toga, papa ga je imenovao na počasnu dužnost kardinala zaštitnika Malteškog reda. Oštar je protivnik istospolnih brakova, LGBT populacije i razvoda. Predstavlja opoziciju papi Franji u Katoličkoj crkvi.

Naime, Burke tvrdi kako je "radikalni feminizam, koji je napao Crkvu i društvo od 1960-ih, učinio da se muškarci osjećaju veoma marginaliziranima".

On je u intervjuu za The New Emangelization izrazio svoje protivljenje radikalnim feminističkim pokretima te je osudio, kako kaže, "stalno rješavanje pitanja žena na teret rješavanja kritičnih pitanja vezanih za muškarce".

Borba za ženska prava je dovela do toga da muškarci odrastaju bez odgovarajućeg identiteta, što im šteti kasnije u životu, smatra kardinal.