Podrška Ukrajini
45

Američki general: Zapadna vojna industrija će nadmašiti rusku, uprkos pomoći Kine

S. M.
General američkih vazdušnih snaga Steven L.Basham rekao je da će odbrambena industrija Zapada nadmašiti rusku proizvodnju oružja.

On je kazao da je lako za autokratski režim poput Rusije da ubrza svoju odbrambenu industrijsku bazu na račun ekonomije kako bi nastavila rat u Ukrajini, a uz pomoć Irana i Sjeverne Koreje.

Basham, zamjenik komandanta američke evropske komande, govorio je na konferenciji Fondacije za odbranu demokratija, "Transatlantska sigurnost nakon 75 godina NATO-a".

Naglasio je da se odbrambena instustrijska baza Zapada također ubrzava.

"Nemojte se zavaravati, ubrzava se. Nastavit će ubrzavati dalje od mogućnosti Rusije. Vrijeme koje Rusija provodi unutar Ukrajine je također vrijeme da našu industrijsku bazu dovedemo tamo gdje treba da bude", Basham je rekao.

Dodao je da je Rusija zemlja koja se nekada ponosila kao izvoznik oružja.

"Izgleda da uvoze užasno mnogo ne samo opreme, već i tehnologije. I mnogo te tehnologije zapravo dolazi iz Kine. Izazove sa kojima se Rusija suočava u sopstvenoj opremi, oni zapravo nadoknađuju razvojem tog odnosa sa Kinom", rekao je on.

Istakao je da odbrana Amerike počinje daleko izvan granica SAD-a.

"Sve (što Ukrajina) traži je naša neprekidna, dosljedna, kontinuirana podrška. Mislim da je to ono što oni trenutno dobijaju. Samo moramo ostati na tom kursu. I mislim da moramo to mnogo bolje objasniti američkom narodu", rekao je.

Napomenuo je da SAD i njeni saveznici i partneri postaju sve jači i suprostavljaju se agresiji Rusije, ističući nedavno ulazak FInske i Švedske u NATO.

"Nemojte se zavaravati. Bez obzira na to kako se ovo završi u Ukrajini, Rusija neće stati s Ukrajinom osim ako ona ne bude zaustavljena u Ukrajini", rekao je.

U nastavku je kazao da je važno prisustvo američkih trupa u Evropi.

"Morate biti sa svojim saveznicima da biste bili u mogućnosti da se integrišete. Morate biti sa svojim saveznicima u kampanji, vježbanju. I usput, to ne može biti samo epizodično," rekao je on u vezi sa posvećenošću Amerikanaca NATO-u.