Pilot nije reagovao
18

Američki borbeni avioni presreli Cessnu koja je letjela iznad Washingtona, srušila se u Virginiji

D. B.
Ilustracija: Shutterstock (Foto: EPA-EFE)
Ilustracija: Shutterstock (Foto: EPA-EFE)
Američki borbeni avioni F-16 podignuti su u nedjelju nakon što pilot malog aviona Cessna nije odgovarao na pokušaje komunikacije.

Borbeni avioni su probili zvučni zid iznad Washingtona i tako uplašili stanovnike, a njihova misija je bila da presretnu avion koji je ušao u zonu zabranjenog leta i pri tome nije ostvarivao komunikaciju s vlastima. Nešto kasnije se avion srušio u ruralni dio Virginije nakon brzog spuštanja.

Policija i spasioci su pretražili olupinu aviona koju su pronašli blizu Nacionalne šume George Washington nekoliko sati kasnije, no sva četiri putnika su poginula.

Zasad nije poznato zašto pilot nije komunicirao tokom leta niti se zna kako je došlo do pada aviona. Neimenovani izvor iz vojske tvrdi da Cessna nije oborena niti su borbeni avioni na bilo koji način uzrokovali pad aviona.

Mali avion je poletio iz Elizabethtona u Tennesseeju u nedjelju u 13:14 sati po lokalnom vremenu te je letio prema Long Islandu u New Yorku. Podaci o letu pokazuju da je pilot okrenuo avion kada je stigao do Long Islanda, a nakon toga je krenuo južni i preletio iznad Washingtona. Cessna se srušila u 15:30 sati blizu Montebella u Virginiji velikom brzinom.

Privatni avion je registrovan na kompaniju Encore Motors of Melbourne Inc s Floride, a vlasnik kompanije John Rumpel (75) je rekao za New York Times da su u avionu bili njegova kćerka, dvogodišnja unuka, dadilja i pilot. Oni su se vraćali u New York iz Sjeverne Karoline.

O ovom incidentu je obaviješten i američki predsjednik Joe Biden, koji je u vrijeme nesreće igrao golf u bazi Joint Base Andrews u Marylandu odakle su borbeni avioni poletjeli.