Pokrenuta istraga
47

Američki borbeni avion ispustio rezervoare na naseljeno područje u Japanu, zatraženo prizemljenje

D. B.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Zvaničnici iz Tokija su zatražili od američke vojske da istraže incident u kojem je američki borbeni avion ispustio rezervoare goriva na naseljeno područje.

Metalni predmeti su pronađeni u priobalnom gradu Fukauri u kojem živi oko 7.000 ljudi. To se dogodilo ranije ove sedmice, a riječ je o dijelovima rezervoara američkog borbenog aviona F-16.

U utorak je zračna baza Misawa, koja se nalazi na sjeveru japanskog glavnog otoka Honshu, potvrdila da se dogodio incident s američkim borbenim avionom F-16 Fighting Falcon. Dva eksterna rezervoara goriva su ispuštena iz aviona prije njegovog slijetanja na Međunarodni aerodrom Aomori, a zvaničnici baze su prvobitno tvrdili da su pali na nenaseljeno područje.

Pilot nije povrijeđen, a avion je ostao određeno vrijeme na pisti te je ometao komercijalne letove.

Japansko ministarstvo odbrane je zatražilo od američkih snaga da provedu istragu o incidentu, a ministar odbrane Nobuo Kishi je kazao da je zatraženo prizemljenje borbenih aviona dok se ne utvrdi da su sigurni za letove.

Guverner prefekture Aomori, Shinho Mimura, rekao je da će vlada uputiti ozbiljan protest američkoj vojsci zbog incidenta.

"Ovo shvatam veoma ozbiljno, riječ je o velikoj količini zapaljivog goriva te riziku od velike katastrofe", kazao je on.

Tokom sastanka s gradonačelnikom Fukaure, komandant iz baze Misawa Timothy Murthy je priznao da su rezervoari pali na grad.

"Srećom niko nije povrijeđen. Pokrenuta je temeljita istraga", istagao je komandant.

Rezervoari su dugi jedan metar, a ostaci jednog su pronađeni 20 do 30 metara od kuća. Gorivo se prosulo po ulici, a lokacija drugog rezervoara još uvijek nije poznata.

Ovo nije prvi put da američki borbeni avion ispusti rezervoare goriva jer su drugi F-16 avioni ranije odbacivali rezervoare goriva u jezero i more.