Svijet
0

Američki admiral 1996. odbio Clintonovu naredbu za hapšenje Karadžića

FENA
Richard Holbrooke
Richard Holbrooke
Radovan Karadžić, koji je prije više od deset godina optužen za genocid, zločine protiv čovječnosti, povredu ratnog prava i običaja te gruba kršenja Ženevske konvencije, mogao je bez problema biti uhapšen još 1996.

No, iako je tadašnji američki predsjednik Bill Clinton izdao naredbu za hapšenje Karadžića, američki admiral Leighton W. Smith nije poslušao zapovijed vrhovnog komandanta američke vojske.

Tu je zanimljivu informaciju novinarima Globusa otkrio Richard Holbrooke, američki diplomat i "otac" Daytonskog sporazuma, kojim je efektivno okončan rat na prostorima bivše Jugoslavije.

Iako su mnogi politički čelnici s područja BiH, SCG i Hrvatske u zadnjih par godina otvoreno kritizirali Daytonski sporazum, Holbrooke i dalje smatra da se radilo o najboljem rješenju tadašnje situacije.

"Ne bih rekao da je greška u samom sporazumu, nego u onome kako se shvatila njegova provedba. On, naravno, nije savršen dokument i niko to nikada nije ni tvrdio. Ali, ono što smatram najgorim, što je najveća greška, jest činjenica da Radovan Karadžić i Ratko Mladić još nisu uhapšeni", kazao je Holbrooke u razgovoru za Globus.

Na novinarsko pitanje zbog čega Karadžić i Mladić još uvijek nisu uhapšeni, Holbrooke je odgovorio: "Zato što još 1996. godine, kad je Karadžićev Mercedes Benz bio parkiran na Palama, NATO-ve snage to nisu učinile i propustile su priliku. Zapovijed o hapšenju američki admiral nije proveo u djelo, a Clinton je to nazvao neposluhom", ispričao je Holbrooke.

Admiral Leighton W. Smith je u aprilu 1994. promoviran u generala s četiri zvjezdice i povjereno mu je zapovjedništvo nad snagama NATO-a u BiH i istočnoj Evropi. S te pozicije smijenjen je u ljeto 1996., da bi u oktobru sljedeće godine bio umirovljen.

Zanimljiva su i Hoolbrokeova razmišljanja o Republici Srpskoj, koja je po mišljenju legalizirala etničko čišćenje, pri čemu najveći kritičari Daytonskog sporazuma smatraju da Republiku Srpsku treba ukinuti.

"O tome treba li Republiku Srpsku ukinuti ili ne, mislim da svoje trebaju kazati građani Bosne i Hercegovine, i da je na njima ta odluka. Republika Srpska dio je Bosne i Hercegovine. Bila je greška prihvatiti takvo njeno ime, s riječju republika, iako ne smatram da je to najveća greška Daytonskog sporazuma", ustvrdio je Holbrooke.

Od potpisivanja Daytonskog sporazuma u BiH je za očuvanje sigurnosnog stanja i hvatanje osumnjičenih ratnih zločinaca bio zadužen cijeli niz stranih vojnih trupa (IFOR, SFOR, EUFOR), ali nijedna od njih nije uspjela obaviti svoj najvažniji zadatak - uhapsiti najodgovornije osobe za najgori ratni zločin počinjen u Evropi od Drugog svjetskog rata, piše Globus.