Svijet
0

Američka vojska 'peca' buduće regrute i među dvanaestogodišnjacima

FENA
"Volite li akcijske videoigre? Onda se javite u vojsku!", piše bostonski "Christian Science Monitor" u članku posvećenom jednom od najuspješnijih regrutnih stimulansa američke vojske.

Riječ je o videoigri nazvanoj "America's Army" koja je, prema stručnjacima Pentagona, privukla u redove novaka samo ove godine hiljade američkih tinejdžera.

Diljem zemlje igra sedam miliona registriranih igrača, čime je jedna od Top 5 online igara. U samoj vojsci, oko 60 posto regruta je igra više od pet puta sedmično.

Objavljena prvi put 1992. godine, ova je igra do danas nebrojeno puta obnavljana i modernizirana. Za PC je i dalje besplatna, a za Xbox i PlayStation košta 19 dolara. Za razliku od mnogih drugih 'pucačkih' igara, "America's Army" manje računa broj leševa ostavljenih na svom putu, a više stečene vještine i umijeća, vodeći svog igrača na putu uspona od novaka do, recimo, odlikovanog pripadnika Zelenih beretki, piše CSM.

[SLIKA]1[/SLIKA]

"Christian Science Monitor" citira jednog vojnog eksperta koji igru naziva 'spojem 21. stoljeća i filma s Johnom Wayneom'. S druge strane, međutim, neki kritičari kažu da vojska 'peca' za budućim novacima čak među dvanaetogodišnjacima, koji uopće ne mogu shvatiti koliko je pravo ratovanje drugačije od videoigre.