Vijeće sigurnosti UN-a
0

Ambasadori podržali Brammertzov pozitivni izvještaj

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Ambasadori država članica Vijeća sigurnosti UN-a podržali su u četvrtak pozitivan izvještaj glavnog tužioca Haškog tribunala Sergea Brammertza o saradnji Srbije s Hagom i istakli da je za okončanje rada tog suda potrebno uhapsiti prestale optuženike.

Pošto su saslušali izvještaje o radu međunarodnih krivičnih sudova za bivšu Jugoslaviju i za Ruandu, kao i o saradnji pojedinih država, ambasadori su iznijeli stavove o izlaznoj strategiji tih tribunala, koje su osnovale UN, naporima na hapšenju preostalih optuženika i prenošenju suđenja nacionalim sudovima,

Ambasador Rusije pri UN-u Vitalij Čurkin izjavio je da je Tribunal blizu da završi svoju misiju, doprinoseći održavanju mira i osiguravanju političkog balansa, javio je Tanjug.

Čurkin, koji je od predstavnika stalnih članica Vijeća sigurnosti prvi govorio, naglasio je, međutim, da je "potrebna efikasnija saradnja Haškog suda i nacionalnih pravosuđa, koje mora da bude nezavisno" i dodao da se okončanje rada Haškog tribunala ne smije odlagati neograničeno.

Čurkin je pozdravio ocjenu glavnog haškog tužioca Sergea Brammertza o saradnji Srbije s Tribunalom i izrazio da će i druge zemlje na to pozitivno reagovati.

  • Ratko Mladić i Goran Hadžić moraju biti uhapšeni i prebačeni što prije u Haški tribunal, u skladu s obavezama koje je Srbija preuzela po pitanju saradnje s Haškim tribunalom, rekla je ambasadorka SAD-a pri UN-u Susan Rice, napominjući da je to značajno za dalje integracije Srbije.

Ona je posebno naglasila da vlasti Hrvatske moraju otkloniti opertaivne i tehničke probleme u saradnji s Tribunalom.

Riceova je pohvalila rad predsjednika suda Patrick Robinson i glavnog tužioca Sergea Brammertza, rekavši da je potrebno da Tribunal što prije završi rad i da niko od zločinaca ne smije izmaći pravdi.

Britanski ambasador Jeremy Greenstock izrazio je očekivanje da rad suda bude okončan do 2011.-2012., a sami žalbeni postupci do 2014. godine.

  • Mandat suda neće biti završen dok svi zločinci ne budu privedeni pravdi, smatramo da je stvaranje radne grupe za Hrvatsku značajan korak, rekao je Greenstock i izrazio žaljenje što Hrvatska ne sarađuje po pitanju dokumenata.

On je naglasio da je Srbija u posljednjih šest mjeseci pokazala značajan napredak u saradnji s Haškim tribunalom, ističući da su pojedina odlaganja procesa bila uslovljena faktorima koji su "izvan Haškog tribunala".

Greenstock se, takođe, založio za produženje mandata sudijama Haškog tribunala kako bi preostali procesi mogli da se završe.

  • Puna saradnja je vitalna za okončanje mandata i da bi se bjegunci priveli pravdi, rekao je on.

On je, takođe, izrazio zadovoljstvo što je Srbija, kako je istakao, demonstrirala spremnost za punu saradnju s Hagom.

Francuski ambasador Gerard Aro istakao je da se krivičnim tribunalima moraju dati sredstva da bi efikasno okončali svoj rad, kao i da ti sudovi moraju da udvostruče napore da bi što pre okončali procese.

  • Hapšenje Radovana Karadžića predstavlja ozbiljan napredak u saradnji Srbije s Tribunalom, istakao je Aro.

  • Ratko Mladić i Goran Hadžić, takođe, moraju biti uhapšeni i vlada Srbije mora nastaviti sa saradnjom. To je od suštinskog značaja za stabilizaciju i priključenje Evropskoj uniji, što je i strategija Unije, istakao je Aro.

Kineski ambasador Žang Jesui ukazao je da je osam slučajeva prebačeno nacionalnim sudovima od 2005. do 2007. i sada nema slučajeva koji bi to mogli biti.

  • Prebacivanje suđenja nacionalnim sudovima je važan korak za okončanje rada i trebalo bi pojačati napore na tome, rekao je kineski ambasador.

Od nestalnih članova Vijeća sigurnosti UN-a, prvi je govorio ambasador Austrije Thomas Mayr-Harting prenio je snažno podršku svoje zemlje naporima Haškog tribunala da procese protiv preostalih haških optuženika okonča do 2013. ili 2014 godine.

  • Hapšenje Ratka Mladića i Gorana Hadžića ostaje glavni prioritet i obaveza Srbije prema Haškom tribunalu, rekao je on i pozdravio izvještaj glavog haškog tužioca Sergea Brammertza o saradnji Srbije s Tribunalom.

Pozdravio je napore premijerke Hrvatske Jadranke Kosor u saradnji Zagreba s Tribunalom, napominjući da je Hrvatska značajan posao otpočela izručenjem generala Anta Gotovine. On je pomenuo da se od Hrvatske očekuje i saradnja u pristupu dokumentima, prije svega artiljerijskim dnevnicima koji se traže u haškim procesu trojici hrvatskih generala - Anti Gotovini, Ivanu Čermaku i Mladenu Markaču.

Ambasador Hrvatske u Ujedinjenim nacijama Ranko Vilović izjavio je da njegova država smatra da rad Haškog tribunala ne može biti okončan bez izvođenja pred lice pravde dvojice preostalih bjegunaca Ratka Mladića i Gorana Hadžića.

On je naglasio da to "mora ostati prioritet ne samo za Tribunal, nego i za međunarodnu zajednicu u cijelini".

  • Nadamo se i da se u slučaju Radovana Karadžića neće ponoviti slučaj kao sa suđenjem Slobodanu Miloševiću - da ne dođe do izricanja presude osobi odgovornoj za najstrašnije zločine, dodao je Vilović.

Vilović je rekao da Hrvatska nastavlja punu saradnju s Tužilaštvom Haškog tribunala u potrazi za nestalim dokumentima koja potražuje Tužilaštvo i dodao da je Zagreb "zahvalan" na procjeni glavnog tužioca Sergea Brammertza koji je u svom izvještaju naveo da postoji "puna saradnja i odlučnost hrvatskih vlasti da se ti dokumenti pronađu".

Ambasador Hrvatske je rekao i da razumije potrebu da Haški tribunal bude zatvoren u najkraćem mogućem roku, ali je naglasio da se to ne smije desiti "nauštrb pravde".

Ambasador Turske Ertugrul Apakan pozdravio je, kako je naglasio, "poboljšanu saradnju Srbije" i izrazio nadu da će to rezultirati hapšenjem Ratka Mladića i Gorana Hadžića.

  • Hapšenje preostalih bjegunaca je najviši prioritet za okončanje rada Suda. Svi odgovorni za zločine moraju biti izvedeni pred lice pravde, rekao je on.

Govorili su i ambasadori Japana, Vijetnama, Kostarike, Ugande, Libije, Meksika i Burkine Faso, zemlje koja ovog mjeseca predsjedava Vijećem sigurnosti UN-a.