Egipat
0

Aleksandrijska crkva na listi meta Al-Qaide

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Crkva aleksandrijskih svetaca u Egiptu na koju je u novogodišnjoj noći izveden krvavi napad, na listi je kultnih koptskih objekata koji su navedeni početkom decembra kao mete na internetskoj stranici Al-Qaide.

Lista je objavljena 2. decembra na stranici Choumopukh al-Islam, na kojoj izlazi većina saopćenja Al-Qaide.

Pod nazivom "Ustani i ne spavaj", autor poziva "svakog muslimana koji se brine za reputaciju svojih sestara da digne u zrak kultne objekte u tenutku kada su puni ljudi".

Na listi je pedesetak koptskih crkava u Kairu i Aleksandriji, gdje je 21 osoba ubijena, a nekoliko desetaka ranjeno, i u drugim egipatskim regijama, kao i koptske crkve u nekoliko evropskih zemalja, među kojim su Francuska, Njemačka i Velika Britanija.

Za napad u Aleksandriji niko nije preuzeo odgovornost, ali egipatske vlasti spominju trag Al-Qaide. Mreža, koja je preuzela odgovornost za smrtonosni napad 31. oktobra na jednu katedralu u Bagdadu, kada je ubijeno 46 vjernika, izrekla je prijetnje egipatskim kršćanima.

Irački ogranak Al-Qaide je prijetio da će napasti kršćane u regiji ako koptska crkva ne "oslobodi" kršćanke koje su predstavljene kao "zatvorenice u manastirima" zbog toga što su prešle na islam.

Radi se o Camiliji Chehati i Wafi Constantin, suprugama koptskih svećenika, čiji je navodni prelazak na islam izazvao nerede u Egiptu.