Svijet
0

Aleksandar Ankvab izabran za predsjenika Abhazije

FENA
Aleksandar Ankvab je izabran za predsjednika Abhazije na prijevremnim izborima u ovoj separatističkoj gruzijskoj proruskoj regiji organiziranim tri godine nakon što je Moskva priznala ovaj teritorij, što je Tbilisi osudio.

Ankvab (58), koji je do sada bio potpredsjednik Abhazije, dobio je 54,86 posto glasova, a na birališta je izašlo više od 70 posto birača, javio je AFP.

Ankvab je imao klasičnu karijeru sovjetskog aparatčika i bio je ministar unutarnjih poslova Abhazije za vrijeme rata s Gruzijom 1992/1993.

Ranjen je 2010. godine kada su nepoznate osobe pucale na njegovu kuću, u četvrtom atentatu koji je na njega izveden od 2005. godine.

Prijevremeni zbori su sazvani nakon što je u maju umro od raka predsjednik Sergej Bagapš.

"Rusija je bila i bit će strateški partner Abhazije u svim domenima", izjavio je Ankvab agenciji Interfax.

Tbilisi je protestirao protiv ovih izbora i nazvao ih "farsom".

"Ruske okupacione snage i njihov režim u Suhumiju organizirali su novi cinični čin pseudodemokratske politike", navodi se u saopćenju gruzijskog ministarstva vanjskih poslova.

Abhazija se odvojila od Gruzije za vrijeme rata od 1992/1993. godine, u kojem je bilo više hiljada mrtvih. Osim Rusije, samo su Venecuela i mali otok Nauru na pacifičkom okeanu priznali do danas nezavisnost Abhazije.