Svijet
0

Al-Zawahri tražio od somalijskih militanata da se bore protiv "osvajača i krstaša"

FENA
Zamjenik Osame bin Ladena tražio je od somalijskih islamskih militanata da ostanu čvrsti u svojoj borbi protiv "osvajača i krstaša", na audiosnimku postavljenom u petak na internetu.

Vladine snage uz podršku etiopske vojske protjerale su militante iz glavnog grada Mogadishua i većine južnog dijela zemlje nakon što su više od šest mjeseci bili na vlasti. Mnogi su se povukli na južni rub Somalije i najavili su da će se nasataviti boriti, ostavljajući mogućnost gerilskog rata u iračkom stilu.

"Obraćam vam se danas dok krstaške osvajačke snage iz Etiopije skrnave tlo voljene muslimanske Somalije", izjavio je Ayman al-Zawahri, drugi čovjek al-Qaide na audiosnimku, javio je AP.

"Pozivam muslimanski narod u Somaliji da ostane na novom bojnom polju koje je jedno od krstaških ratišta koje su pokrenuli Amerika i njeni saveznici u Ujedinjenim nacijama protiv islama i muslimana", kazao je al-Zawahri.

Etiopija je američki saveznik i američke pomorske snage razmještene su duž somalijske obale kako bi spriječile militante da pobjegnu morskim putem. Somalijsku vladu podržavaju Ujedinjene nacije.

Autentičnost audiosnimka, koji je trajao više od pet minuta, nije se mogla odmah potvrditi. Poruka je, međutim, bila objavljena na web siteu kojeg često koriste muslimanski militanti i nosi logo medijskog produkcijskog krila al-Qaide, al-Sahaba.

Današnja audiosnimka prva je koju je al-Zawahri objavio u ovoj godini, nadovezujući se na njegove medijske poruke u 2006.