Svijet
0

Al-Qaida preuzela odgovornost za ubistva žandara u Alžiru

FENA
Ogranak Al-Qaide u islamskom Magrebu preuzeo je odgovornost za prošlosedmično ubistvo osam paravojnih žandara u istočnom Alžiru, objavljeno je na internet stranici koju koriste ekstremističke grupe.

"Operacija je bila odmazda za ubistvo naše braće u posljednjim okršajima u sjevernoj regiji i nevjernici su znali da će platiti visoku cijenu za svakog našeg mučenika koji je pao", saopćila je kasno u nedjelju uvečer Al-Qaida u istočnom Magrebu na arapskom jeziku, prenijela je agencija Reuters iz Dubaija.

Islamistički pobunjenici ubili su osam paravojnih žandara kada su iz zasjede napali konvoj njihovih snaga u istočnom dijelu Alžira. Napad se dogodio 8. februara u jednome malom selu u pustinjskoj oblasti El Ued, oko 500 kilometara jugoistočno od glavnog grada.

To se smatra najsmrtonosnijim napadom u Alžiru od 11. decembra prošle godine kada je u prijestolnici, u dvostrukom samoubilačkom napadu, ubijeno 37 ljudi među kojima i 17 službenika Ujedinjenih nacija.

Reuters podsjeća da je isti ogranak Al-Qaide u islamskom Magrebu - ranije poznat pod nazivom Grupa salafista za širenje vjere i borbu - preuzeo odgovornost za decembarske bombaške napade na urede UN-a i zgradu suda u glavnom gradu Alžira.